Αγώνες Εξωτερικού

WorldSBK: Με «φτερά» απο το 2018

Ολοι οι κανονισμοί οδηγούν στο στυλ MotoGP


Γράφει ο Μανόλης Βλαχάκης  //  07.12.2017

Στα MotoGP αποτέλεσαν «μήλο της Έριδος» τα τελευταία χρόνια, του χρόνου θα τα δούμε και στα WSBK

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike δημοσίευσε τις τελευταίες αποφάσεις σχετικά με τους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από το την επόμενη σεζόν.
Αυτοί που ξεχωρίζουν, είναι το όριο το στροφών των κινητήρων και ο περιορισμός στο κόστος των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στις μοτοσυκλέτες.

Όμως η μεγαλύτερη αλλαγή που πάρθηκε είναι η δυνατότητα που δίνεται πλέον στις ομάδες να χρησιμοποιήσουν αεροδυναμικά βοηθήματα στις μοτοσυκλέτες, τα γνωστά «φτεράκια» που εισήγαγε η Ducati στα MotoGP πρώτη φορά το 2015.

WSBK Winglets 4

Έτσι η επιτροπή ασφαλείας του WSBK ενέκρινε τη χρήση από την επόμενη σεζόν των “βοηθημάτων” αυτών. Αφού βέβαια πρώτα περνούν από τους απαραίτητους ελέγχους, που θα δίνουν το τελικό ok, όσο αναφορά το μέγεθος και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν.

Με τις συζητήσεις γύρο από μια κοινή ECU για όλες τις ομάδες, κάτι που ισχύει ήδη στα MotoGP από το 2016, να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, οι κατασκευαστές θα πρέπει να δουλέψουν αρκετά ώστε να βρουν τρόπο να ξεχωρίσουν έναντι του ανταγωνισμού.

Όπως γνωρίζουμε οι μοτοσυκλέτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα του WSBK βασίζονται στα μοντέλα παραγωγής. Θεωρητικά ο καθένας από εμάς μπορεί να αγοράσει τη μοτοσυκλέτα της αρεσκείας του και με αρκετά χρήματα να φτάσει πολύ κοντά στο επίπεδο τους. Η εισαγωγή των αεροδυναμικών βοηθημάτων, σημαίνει πως ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε πιο συχνά μοντέλα παραγωγής με αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.


Ήδη εταιρίες όπως η Aprilia με την έκδοση Factory Works της RSV4 RF και η Kawasaki με το Ninja H2R, έχουν «βγάλει» στην παραγωγή μοτοσυκλέτες με «φτερά».

 

WSBK Winglets 1

Πέραν των παραπάνω οι φήμες θέλουν την Ducati να εξελίσσει μια ειδική έκδοση της νέας Panigale V4, εμπνευσμένη από την μοτοσυκλέτα του MotoGP που εισήγαγε τα αεροδυναμικά βοηθήματα στους αγώνες.

Μπορεί για φέτος οι περισσότερες εταιρίες να έχουν ήδη παρουσιάσει τα μοντέλα τους, ίσως όμως από το 2019 και μετά να δούμε τις πρώτες Supersport μοτοσυκλέτες με... φτερά

 

WSBK Winglets 5

Η Ducati έκανε την αρχή με τις παρουσιάσεις των ομάδων MotoGP. Ας δούμε πότε είναι προγραμματισμένες και οι παρουσιάσεις των υπόλοιπων ομάδων
Όλα καινούργια το 2019. Νέα μοτοσυκλέτα, χορηγός και ο Danilo Petrucci που ήρθε να πλαισιώσει τον “παλιό» Andrea Doviziozo
Με ανακοίνωση του το HRC, ενημέρωσε πως ο Ισπανός αναβάτης τραυματίστηκε και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ζημιάς
Το βάθρο «βάφτηκε πορτοκαλί» αφού και οι 3 πρώτοι ήταν αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας της KTM