Αγώνες Εξωτερικού

MotoGP 2021 Preview

Όλα έτοιμα για την έναρξη μιας πολύ περίεργης χρονιάς


23.03.2021

Στην εποχή της πανδημίας, με οργανωτές και άπαντες εμπλεκόμενους να είναι πια προετοιμασμένοι και εμβολιασμένοι έπειτα από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του Κατάρ και της Dorna, ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP του 2021

Κείμενο: Μένιος Κατής

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 19 Grand Prix με τον πρώτο αγώνα της χρονιάς να διεξάγεται στις 28 Μαρτίου στην πίστα Losail του Κατάρ, εκεί δηλαδή όπου πραγματοποιήθηκαν και οι φετινές δοκιμές εξέλιξης.
Πέντε ημέρες είχαν στη διάθεσή τους ομάδες και αναβάτες για να προετοιμαστούν ενόψει της νέας σεζόν, οι οποίες τελικά έγιναν τέσσερις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την τελευταία ημέρα στην πίστα.
Το πάγωμα της εξέλιξης των κινητήρων μέχρι τα τέλη του 2021 που συμφωνήθηκε λόγω Covid-19, δεν άφησε πολλά περιθώρια αλλαγών στα εργοστάσια. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Aprilia που διατηρεί κάποια προνόμια λόγω του ότι ακόμα δεν έχει σημειώσει ανταγωνιστικά αποτελέσματα στη μεγάλη κατηγορία (νίκες ή παρουσίες στο βάθρο).
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν το βάρος των μηχανικών έπεσε κυρίως στην αεροδυναμική και σε κάποια άλλα εξαρτήματα, ώστε να βελτιώσουν στα σημεία τις μοτοσυκλέτες τους.

Μια ματιά στο 2020

motogp motegi 2021

Πριν μιλήσουμε για φαβορί και αουτσάιντερ, καλό θα είναι να θυμηθούμε επιγραμματικά τι συνέβη πέρσι. Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω, το πρόγραμμα τροποποιήθηκε και το Πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου. Η Yamaha νίκησε τους μισούς αγώνες, η KTM σημείωσε τις πρώτες της νίκες (3) στην κορυφαία κατηγορία, η Ducati πήρε 2 νίκες και η Suzuki άλλες 2, πανηγυρίζοντας στο τέλος την κατάκτηση του τίτλου από τον -ιδιαίτερα συνεπή- Joan Mir. Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης ήταν ο Marc Marquez που απουσίασε σχεδόν από όλο το Πρωτάθλημα λόγω τραυματισμού στο δεξί του χέρι.

Τι έγινε στις δοκιμές του Κατάρ

Τα όσα συνέβησαν στην πίστα του Losail δεν αποτελούν ένδειξη για το τι πρόκειται να συμβεί στο Πρωτάθλημα. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

motogp test qatar 11 mar 1

Μια ματιά στα αποτελέσματα των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει αυτό που είδαμε και στις δοκιμές: ότι δηλαδή Ducati και Yamaha έχουν τον πρώτο λόγο στη συγκεκριμένη πίστα, με τους αναβάτες τους να σημειώνουν τους καλύτερους χρόνους. Αυτό προφανώς και δεν λέει τίποτα, καθώς φέτος -κορωνοϊού θέλοντος-, ομάδες και αναβάτες θα επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν 18 διαφορετικές πίστες (στο Losail θα διεξαχθούν οι πρώτοι δύο αγώνες).

Η Suzuki ξεκινά ως η ομάδα που έχει στις τάξεις της τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή και τον 3ο της περσινής κατάταξης. Στις δοκιμές Joan Mir και Alex Rins δεν εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Η GSX-RR είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία μοτοσυκλέτα του γκριντ καθώς καταφέρνει να διαχειρίζεται τα λάστιχα της Michelin καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη. Από κει και πέρα, στο γκαράζ της ομάδας δεν θα βρίσκεται φέτος ο πρωτομάστορας της επιτυχίας, Davide Brivio ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στη Formula 1. Στις τάξεις της πάντως επικρατεί αισιοδοξία και εκεί που ποντάρουν οι άνθρωποι της ομάδας είναι η σταθερότητα και η συνέπεια στα αποτελέσματα.

motogp test qatar 11 mar 4

Η Ducati με όπλο την ταχύτητά της περνά στη μετά-Dovizioso εποχή, έχοντας δώσει προαγωγή στον Jack Miller. Ο Αυστραλός σημείωσε τον καλύτερο χρόνο των δοκιμών και μένει να δούμε αν μπορεί να αντέξει το βάρος του Πρωταθλητισμού και να ανταπεξέλθει στις (πολύ υψηλές) απαιτήσεις μιας εργοστασιακής ομάδας.
Στο πλευρό του θα έχει τον Francesco Bagnaia που είχε καλή παρουσία στις δοκιμές, ενώ καλό χαρτί για την εταιρεία αποτελεί ο Johann Zarco που θα οδηγεί φέτος για την Pramac Racing.

Ταχύτερος αναβάτης της Yamaha ήταν ο Maverick Vinales με τον νέο του team-mate Fabio Quartaro να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, συμπληρώνοντας την τριάδα των ταχύτερων αναβατών των δοκιμών.
Από κοντά και ο Franco Morbidelli, της «δορυφορικής» Petronas Yamaha SRT που πέρσι έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο.

motogp test qatar 11 mar 5

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο Ιταλός είναι φαβορί φέτος για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Και υπάρχει λογική εξήγηση γι' αυτό. Πρώτον έχει στη διάθεσή του την ίδια μοτοσυκλέτα με πέρσι (με το αγαπημένο του πλαίσιο του 2019), δεύτερον έχει την τύχη να έχει στο γκαράζ του τον Ramon Forcada, τον Ισπανό μηχανικό που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα μυστικά της M1 και τρίτον δεν έχει την πίεση και τις υποχρεώσεις των εργοστασιακών αναβατών όπερ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δοκιμάζει εξαρτήματα που προορίζονται για τη μοτοσυκλέτα του 2022. Σημαντικό ρόλο στην πορεία και εξέλιξη της Yamaha αναμένεται να παίξει φέτος ο Cal Crutchlow, ο οποίος ανέλαβε χρέη δοκιμαστή της ομάδας.

motogp test qatar 11 mar 8

Στην Repsol Honda ο Pol Espargaró έδειξε να προσαρμόζεται γρήγορα στις απαιτήσεις της RC213V, να σημειώνει ανταγωνιστικούς χρόνους και να έχει πολύ καλό ρυθμό αγώνα. Καλή δουλειά για την ομάδα έκανε και ο δοκιμαστής Stefan Brandl, εν αναμονή της επιστροφής του Marc Marquez.

Η ευχάριστη έκπληξη των δοκιμών ήταν η Aprilia με τον Aleix Espargaro να σημειώνει σταθερά καλούς χρόνους με την νέα RS-GP, την οποία θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει μέσα στον Απρίλιο και ο Andrea Doviziosο σε ένα τεστ που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συνεργασία.

motogp test qatar 11 mar 6

Με υψηλές προσδοκίες ξεκινά τη σεζόν και η KTM η οποία ωστόσο δυσκολεύτηκε αρκετά στις δοκιμές του Κατάρ. Ταχύτερος αναβάτης της εταιρείας ήταν ο Πορτογάλος Miguel Oliveira. Η αυστριακή εταιρεία περιμένει πολλά κι από το νέο της απόκτημα, τον Danilo Petrucci, ο οποίος όμως θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής όπως έδειξε και στο Losail, όντας αρκετά πιο αργός. Τις πραγματικές δυνατότητες της ανανεωμένης RC16 θα τις διαπιστώσουμε στους πρώτους αγώνες επί ευρωπαϊκού εδάφους σε Portimao και Jerez. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η ΚΤΜ έχει την πολυτέλεια να διαθέτει σε ρόλο δοκιμαστή έναν αναβάτη του βεληνεκούς του Dani Pedrosa.

motogp test qatar 10 march 5

Το μεγάλο ερωτηματικό

Ο Marc Marquez αργά ή γρήγορα θα επιστέψει στους αγώνες. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοκιμάσει την Honda του στις δοκιμές του Κατάρ. Το θέμα είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να βρει τον παλιό, καλό εαυτό του. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι διατεθειμένος να ρισκάρει κάθε φορά που μπαίνει στην πίστα για να διαπιστώσει τα όρια του μπροστινού της RC213V καθώς πολλές φορές αυτό το «παιχνίδι» συνοδευόταν κι από πτώσεις. Όπως και να χει ο 28χρονος πολυπρωταθλητής αποτελεί το βαρόμετρο του φετινού Πρωταθλήματος. Γιατί μιλάμε για άλλο Πρωτάθλημα χωρίς τον MM93 και εντελώς διαφορετικό με τον Ισπανό στο παιχνίδι.

Η νέα πραγματικότητα του VR46

motogp test qatar 10 march 18

Μετά από χρόνια ο Valentino Rossi «υποβιβάζεται» σε «δορυφορική» ομάδα. Η φετινή του χρονιά με την Petronas Yamaha SRT θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την απόφασή του σχετικά με το μέλλον του. Απαλλαγμένος πια από το βάρος της εξέλιξης της μοτοσυκλέτας μπορεί να αφοσιωθεί πλέον αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία για κάθε αγώνα. «Αν στο τέλος του 2021 έχω τερματίσει στην πρώτη πεντάδα, θα είμαι χαρούμενος», είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του o 42χρονος σούπερ σταρ. Θα είναι κρίμα να αποχωρήσει από το σπορ χωρίς το κοινό να έχει την ευκαιρία να τον αποχαιρετήσει όπως του αξίζει.

Οι rookies

23 enea bastianini lg60725.gallery full top fullscreen

Οι περσινοί πρωταγωνιστές της Moto2, Enea Bastianini και Luca Marini θα αγωνιστούν φέτος στην κορυφαία κατηγορία με την Avintia Racing έχοντας διαφορετικούς βασικούς σπόνσορες στις Ducati τους. Ο Jorge Martín θα αγωνιστεί με την Pramac Racing, ενώ ο Lorenzo Savadori τον οποίο πίστευε πολύ ο αείμνηστος Fausto Gresini, θα είναι πλέον εργοστασιακός αναβάτης της Aprilia. Στις δοκιμές του Κατάρ οι τέσσερις οδηγοί εστίασαν στο να εγκλιματιστούν στο νέο περιβάλλον και να μάθουν τις μοτοσυκλέτες τους. Ταχύτερος ήταν ο Martin με τον Bastianini να ακολουθεί με πολύ μικρή διαφορά.

To γκριντ του 2021

Aprilia Racing Team Gresini 1

Aprilia Racing Team Gresini (Aprilia RS-GP)
32 – Lorenzo Savadori
41 – Aleix Espargaro

Ducati Lenovo Team

Ducati Lenovo Team (Ducati Desmosedici GP21)
43 – Jack Miller
63 – Francesco Bagnaia

Pramac Racing

Pramac Racing (Ducati Desmosedici GP21)
5 – Johann Zarco
89 – Jorge Martin

SKY VR46 Avintia Team

Esponsorama Racing (Ducati Desmosedici GP19)
10 – Luca Marini (SKY VR46 Avintia)
23 – Enea Bastianini (Avintia Esponsorama Racing)

Repsol Honda

Repsol Honda Team (Honda RC213V)
44 – Pol Espargaro
93 – Marc Marquez

LCR Honda

LCR Honda (Honda RC213V)
30 – Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu)
73 – Alex Marquez (LCR Honda Castrol)

Red Bull KTM Factory Racing

Red Bull KTM Factory Racing (KTM RC16)
33 – Brad Binder
88 – Miguel Oliveira

Tech3 KTM Factory Racing

Tech3 KTM Factory Racing (KTM RC16)
9 – Danilo Petrucci
27 – Iker Lecuona

Team Suzuki Ecstar

Team Suzuki Ecstar (Suzuki GSX-RR)
36 – Joan Mir
42 – Alex Rins

yamaha factory team 2021 1

Monster Energy Yamaha MotoGP (Yamaha YZR-M1)
12 – Maverick Viñales
20 – Fabio Quartararo

Petronas Yamaha SRT

Petronas Yamaha SRT (Yamaha YZR-M1)
21 – Franco Morbidelli
46 – Valentino Rossi

Το πρόγραμμα του 2021:

Αγώνας Πίστα Ημερομηνία
1.Barwa Grand Prix of Qatar Losail International Circuit 28 Μαρτίου
2.TISSOT Grand Prix of Doha Losail International Circuit 4 Απριλίου
3.Grande Prémio de Portugal Algarve International Circuit 18 Απριλίου
4.Gran Premio Red Bull de España Circuito de Jerez-Ángel Nieto 2 Μαϊου
5.SHARK Helmets Grand Prix de France Circuit Bugatti, Le Mans 16 Μαϊου
6.Gran Premio d'Italia Oakley Mugello Circuit 30 Μαϊου
7.Gran Premi Monster Energy de Catalunya Circuit de Barcelona-Catalunya 6 Ιουνίου
8.Liqui Moly Motorrad Grand Prix Deutschland Sachsenring 20 Ιουνίου
9.Motul TT Assen TT Circuit Assen 27 Ιουνίου
10.Grand Prix of Finland Kymi Ring 11 Ιουλίου
11.Motorrad Grand Prix von Österreich Red Bull Ring 15 Αυγούστου
12.British Grand Prix Silverstone Circuit 29 Αυγούστου
13.Gran Premio de Aragón Motorland Aragón 12 Σεπτεμβρίου
14.Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini Misano World Circuit Marco Simoncelli 19 Σεπτεμβρίου
15.Motul Grand Prix of Japan Twin Ring Motegi 3 Οκτωβρίου
16.OR Thailand Grand Prix Buriram International Circuit 10 Οκτωβρίου
17.Red Bull Australian Motorcycle Grand Prix Phillip Island Grand Prix Circuit 24 Οκτωβρίου
18.Malaysia Motorcycle Grand Prix Sepang International Circuit 31 Οκτωβρίου
19.Community Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana Circuit Ricardo Tormo 14 Νοεμβρίου

Google News Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.


Σχεδόν 300.000 θεατές παρακολούθησαν δύο αγώνες θρίλερ με μάχες και πολλές πτώσεις
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross στα Τρίκαλα με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου παρόλο που η βροχή προσπάθησε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο όλους τους συμμετέχοντες
Μετά το ταξίδι στο Τέξας (Ηνωμένες Πολιτείες), το Grand Prix της Ισπανίας Estrella Galicia ανοίγει μια σειρά από πέντε αγώνες στην Ευρώπη
Η Bimota by Kawasaki Racing Team θα εξελίξει μοτοσυκλέτα που θα βασίζεται σε πλαίσιο Bimota και κινητήρα ΖΧ-10 RR. Η ομάδα θα κάνει ντεμπούτο το 2025 στο WorldSBK

Με την περιήγησή σας στο 2wo.gr συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies. Ενημερωθείτε για τις κατηγορίες cookies που χρησιμοποιούμε, πως λειτουργούν και πως μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε από την Πολιτική Διαχείρισης Cookies.