Αγώνες Εξωτερικού

Aprilia MotoGP: Το κράνος της επόμενης ημέρας!

Εικόνες από το μέλλον


Γράφει ο Μανόλης Βλαχάκης  //  11.09.2017

Μία επαναστατική τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας εισήγαγε η Aprilia στο Grand Prix του San Marino

 

 

Αν οι μηχανικοί της Aprilia κουβαλούσαν και “φωτοκατσάβιδα” θα έλεγε κάποιος πώς βρισκόμασταν στα γυρίσματα του νέου Star Wars…

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό οθονών που εμφανίζουν στην ζελατίνα του κράνους τις πληροφορίες, μια σειρά από κάμερες και πολύ έξυπνο software, το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αυξηθεί η ταχύτητα, η αποδοτικότητα και η ασφάλεια μέσα στο box της ομάδας. Επιτρέπει έτσι στους μηχανικούς να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία και να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους.

001

Μέσω ενός 3D ολογράμματος ολόκληρης της μοτοσυκλέτας, οι μηχανικοί θα μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο την τηλεμετρία, τη θερμοκρασία του νερού, λαδιού και των ελαστικών. Θα είναι επίσης σε θέση να δημιουργούν μια λίστα ελέγχου ανάλογα με τη φθορά ορισμένων εξαρτημάτων της μοτοσυκλέτας και να αξιολογούν πότε πρέπει να κάνουν την όποια αντικατάσταση χρειάζεται.

Κατά τη συναρμολόγηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων της μοτοσυκλέτας, μπορούν κοιτώντας του ακροδέκτες του κάθε κυκλώματος να ενημερώνονται στο τι συνδέεται που. Έτσι εξαλείφεται οποιαδήποτε πιθανότητα λάθος και επιταχύνεται η όλη διαδικασία καλωδίωσης της μοτοσυκλέτας, κατά τη συναρμολόγηση της.

002

Ο αρχιμηχανικός της ομάδας επικοινωνεί μέσω του κράνος του με όλους τους μηχανικούς. Επίσης δέχεται διαφορετικές πληροφορίες σε σχέση με αυτές των υπολοίπων, όπως ο τύπος των ελαστικών που πρόκειται να τοποθετηθούν και τα λίτρα βενζίνης που έχει η μοτοσυκλέτα.

Ωστόσο, ίσως το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό είναι μια θερμική κάμερα που επιτρέπει στους μηχανικούς να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις θερμοκρασίες των εξαρτημάτων της μοτοσυκλέτας. Εκτός αυτού μέσω της κάμερας αυτής μπορεί να διαπιστώνονται πιο εύκολα τυχών διαρροές υγρών.

Οι Ιταλοί φιλοδοξούν να εισάγουν αυτή την πρωτότυπη ιδέα και τεχνολογία στον κόσμο του MotoGP στις αρχές της επόμενης αγωνιστικής σεζόν.

Aprilia Racing MotoGP augmented reality helmet 15

Ένα ακόμη φαβορί για την νίκη εγκαταλείπει, εξαιτίας σπασμένου κινητήρα, 16 χλμ πριν τον τερματισμό της 9ης ειδικής του Dakar
Tο Yamaha YZF-R1, που ο Michael van der Mark και ο Alex Lowes θα αγωνιστούν για την Pata Yamaha WorldSBK στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Superbike του 2019 παρουσιάστηκε κατά την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Dealer της Yamaha στη Σεβίλλη
Ο Matthias Walkner κέρδισε την ειδική, ενώ ο Toby Price προηγείται. Την ίδια στιγμή ο κινητήρας της Honda του Ricky Brabec «σπάει» και ο Αμεριάνος εγκαταλείπει
Τρεις ημέρες πριν το τέλος του φετινού αγώνα, και το Dakar 2019 δεν έχει ακόμη φαβορί για τη νίκη