Αγώνες Εξωτερικού

WorldSBK Ταϊλάνδη: Δύο νικητές και πολλά απρόoπτα

Τέσσερα σκέλη τρεις νικητές έως τώρα


Γράφει ο Κώστας Ταρναβάς  //  26.03.2018

Το Πρωτάθλημα φέτος είναι εντελώς διαφορετικό. Στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς στην πίστα Buriram, οι νικητές και οι θέσεις στο βάθρο έφεραν ανατροπή δεδομένων και προβλέψεων

Ο Πρωταθλητής πήρε την superpole και την πρώτη νίκη του για φέτος στο Α’ Σκέλος. Ο περσινός δεύτερος του θεσμού κατέκτησε την καρό σημαία στο Β΄, ο θριαμβευτής του πρώτου αγώνα στο Phillip Island είχε ρόλο κομπάρσου, οι δύο Yamaha R1 ανέβηκαν στο βάθρο και ένας «ιδιώτης» έβαλε τα «γυαλιά» σε πολλούς εργοστασιακούς. Στα παραπάνω βάλτε στο λογαριασμό τον εκπληκτικό Leon Camier, που μπορεί να μην έχει ανέβει στο βάθρο στους δύο πρώτους αγώνες, αλλά είναι ταχύτατος πάνω στην Honda CBR 1000RR.

worldsbk buriram 3

Α΄Σκέλος

worldsbk buriram 9

Ο Rea ήθελε να «ροκανίσει» την διαφορά από τον διπλό νικητή του Phillip Island, Marco Melandri και τα κατάφερε. Κερδίζοντας την έκτη του νίκη στην πίστα Buriram. Από την αρχή φάνηκε πως είχε πολύ καλό ρυθμό και ξεχώρισε αμέσως. Αρχικά πίσω του βρέθηκε ο team mate του στην Kawasaki, Tom Sykes, όμως δεν κατάφερε να μείνει εκεί ως το τέλος.

worldsbk buriram 12

Ο πάντα υπολογίσιμος Xavie Fores (Barni Ducati), προσπέρασε διαδοχικά Sykes και Camier, εδραιώθηκε στην δεύτερη θέση και ανέβηκε πανάξια στο βάθρο των νικητών ανάμεσα στος εργοστασιακούς αναβάτης της Kawasaki και της Ducati. Τρίτος ο Chaz Davies που κατάφερε να προσπεράσει δύο γύρους πριν το τέλος τον εκπληκτικό Leon Camier που ήταν τελικά τέταρτος. Αυτή η θέση ήταν και η καλύτερη του νέο Fireblade που συμμετέχει από πέρσι στο Πρωτάθλημα. Ο Melandri ήταν μόλις όγδοος.

Αποτελέσματα Α' Σκέλος

Β’ Σκέλος

worldsbk buriram 7

Ο Rea κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο και μένει τελικά εκτός βάθρου. Η Ducati του Melandri στην μεγάλη ευθεία της πίστας τρόμαζε με τα κουνήματα της όχι μόνο εμάς αλλά και τον Ιταλό αναβάτη. Ο Camier πολεμούσε με νύχια και με δόντια να μείνει κοντά στους πρωτοπόρους όμως ο Davies και οι vd Mark και Lowes ήταν τελικά οι αναβάτες που ήπιαν τις σαμπάνιες στο βάθρο.

worldsbk buriram 10
Ήταν η πρώτη νίκη του Βρετανού στο φετινό Πρωτάθλημα και ταυτόχρονα o πρώτος θρίαμβος της Ducati στην πίστα της Ταϊλάνδης, αφού όλα τα προηγούμενα σκέλη είχαν κερδηθεί από αναβάτες της Kawasaki. Ταυτόχρονα οι αναβάτες της Yamaha επανέλαβαν το καλό αποτέλεσμα του περσινού αγώνα στην πίστα Magny Cours. Στις 1 Οκτωβρίου του 2017, ο Lowes ήταν δεύτερος και ο van der Mark τρίτος.

Αποτελέσματα Β' Σκέλος                                  Βαθμολογία

Το Β΄σκέλος στιγματίστηκε από την σύγκρουση μεταξύ του Jordi Torres (MV Agusta) και Eugene Laverty (Aprilia). O Ισπανός έπεσε πάνω στον Ιρλανδό με αποτέλεσμα ο αναβάτης της Aprilia να μεταφερθεί στο ιατρικό κέντρο της περιοχής και να διαγνωσθεί πως έχει κατάγματα στη λεκάνη. Θα υποβληθεί σε εγχείρηση και αναμένεται να απουσιάσει αρκετές εβδομάδες. Η ατυχία έχει χτυπήσει φέτος την ομάδα της Milwuakee Aprilia η οποία μετά τον Savadori (σπασμένη κλείδα στο Phillip Island) χάνει και τον Laverty.

Στην βαθμολογία προηγείται ο Rea με δύο βαθμούς διαφορά από τον Melandri. Το Πρωτάθλημα «έρχεται» στην Ευρώπη. Επόμενος αγώνας στις 14 και 15 Απριλίου στην πίστα Aragon.

Ένα ακόμη φαβορί για την νίκη εγκαταλείπει, εξαιτίας σπασμένου κινητήρα, 16 χλμ πριν τον τερματισμό της 9ης ειδικής του Dakar
Tο Yamaha YZF-R1, που ο Michael van der Mark και ο Alex Lowes θα αγωνιστούν για την Pata Yamaha WorldSBK στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Superbike του 2019 παρουσιάστηκε κατά την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Dealer της Yamaha στη Σεβίλλη
Ο Matthias Walkner κέρδισε την ειδική, ενώ ο Toby Price προηγείται. Την ίδια στιγμή ο κινητήρας της Honda του Ricky Brabec «σπάει» και ο Αμεριάνος εγκαταλείπει
Τρεις ημέρες πριν το τέλος του φετινού αγώνα, και το Dakar 2019 δεν έχει ακόμη φαβορί για τη νίκη