Caption: Το Velocιpedo είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο όχημα
Article Gallery:

Το Velocipedo ανήκει στην ανερχόμενη κατηγορία των interconnected ηλεκτρικών οχημάτων, όρος τον οποίο θα βλέπετε όλο και συχνότερα καθώς σημαίνει δυνατότητα δικτύωσης μέσω smartphone για κλήσεις, ειδοποιήσεις, πλοήγηση κ.λπ.

 

 

Θυμάμαι όταν εργαζόμουν σε θυγατρική γνωστής πολυεθνικής τις κουβέντες που είχα κάνει με έναν διευθυντή που μας είχε έρθει από τη Βαρκελώνη.

O Μάρκο όντας Ιταλός (και Rossiκός μέχρι το μεδούλι... αυτή η μάστιγα) κυκλοφορούσε καθ’ όλη τη θητεία του στην Αθήνα με μια Vespa και μου έλεγε πόσο τυχεροί είμαστε στην Αθήνα οι μοτοσυκλετιστές με τις άτυπες λωρίδες μας ανάμεσα στα αυτοκίνητα, καθώς στη Βαρκελώνη “You have to be a f@ckin ninja to survive”.

Την άποψη του συναδέλφου μάλλον συμμερίζεται η ισπανική Torrot και για αυτό το σλόγκαν του νέου της δημιουργήματος είναι «ευκίνητο σαν μοτοσυκλέτα, ασφαλές σαν αυτοκίνητο».

 

torrot velocipedo designboom 1800

Το Velocipedo είναι ένα ηλεκτροκίνητο, τρίκυκλο όχημα το οποίο σαν πρώτη εικόνα θυμίζει ένα εκμοντερνισμένο BMW C-1 λόγω της... σκεπαστής φύσης του.
Ο θόλος από ανθρακόνημα και ατσάλι (υποθέτουμε και fiberglass για το παρμπρίζ) διαθέτει πιστοποίηση DOT και EC κάνοντας τη χρήση κράνους στο συμπαθές τρίτροχο καθαρά προαιρετική, εφόσον υπάρχουν και ζώνες ασφαλείας.

Καρδιά του Velocipedo είναι ο ηλεκτροκινητήρας του με ισχύ 10KW (13,5 ίππους), επιτάχυνση από τα 0-45 χ.α.ώ. σε 5,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 88 χ.α.ώ. μάλλον για διατήρηση της αυτονομίας όσο πιο κοντά γίνεται στα 150 ανακοινωθέντα χιλιόμετρα.

Η Torrot ισχυρίζεται ότι οι μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 8 KW φορτίζουν έως το 80% σε 3,5 ώρες, ενώ για πλήρη φόρτιση χρειάζονται 4,5 ώρες . Φόρτιση κατά τη διαδρομή γίνεται και μέσω των φρένων, εντύπωση ωστόσο μας προκαλεί το ότι η Torrot δεν επέλεξε να ενσωματώσει κάποιο φωτοβολταϊκό πάνελ στην οροφή προκειμένου να αυξήσει λίγο ακόμα την αυτονομία. Ενδεχομένως, όπως σε άλλες περιπτώσεις, να κατέληξαν στο ότι το έξτρα βάρος και κόστος δεν άξιζαν για μια πιθανότατα μικρή παραγωγή ενέργειας.

 

torrot velocipedo 2018

Το Velocipedo ανήκει στην ανερχόμενη κατηγορία των interconnected ηλεκτρικών οχημάτων, όρος τον οποίο θα βλέπετε όλο και συχνότερα καθώς σημαίνει δυνατότητα δικτύωσης μέσω smartphone για κλήσεις, ειδοποιήσεις, πλοήγηση κ.λπ.

Τον ρόλο κοντέρ έχει αναλάβει μια έγχρωμη, πλήρως προσαρμόσιμη TFT οθόνη μέσω της οποίας επιλέγει ο χρήστης και ανάμεσα στα τέσσερα διαφορετικά driving modes (Boost/City/Tourer/Eco).

Φυσικά παρέχεται και θύρα φόρτισης USB για το smartphone σας. Το Velocipedo διατίθεται σε 7 χρώματα τα οποία μπορούν να συνδυαστούν δημιουργώντας πάρα πολλά διαφορετικά αποτελέσματα, δυνατότητα φιμέ τζαμιών στις πόρτες του αλλά και την επιλογή ανάμεσα σε κλασσικά και all weather ελαστικά.
Εκτός από την κλασσική έκδοση υπάρχει και η C, ή οποία αντικαθιστά τη θέση του επιβάτη με μπαγκαζιέρα χωρητικότητας ...210 λίτρων και φαίνεται από το προωθητικό υλικό να στοχεύει σε επαγγελματίες όπως courrier ή delivery (Με 210 λίτρα δεν θα ξανακούσω το “δεν χωράνε 40 πίτσες στο μηχανάκι”).

 

torrot

Η τιμή του Velocipedo ανέρχεται στις 6.000 ευρώ και αυτό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ηλεκτροκίνητα είναι πως πιθανότατα θα το δούμε και στην Ελλάδα,καθώς υπάρχει αντιπροσωπεία. Πρόκειται για την Extra products Tassoulis.

Το Velocιpedo είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο όχημα και η Torrot παίρνει γενναίο ρίσκο με την κυκλοφορία του, ωστόσο βλέποντάς το με αντικειμενικά κριτήρια όπως η ευελιξία, οικονομία και η ασφάλεια δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε ότι οι Ισπανοί κοιτάνε αρκετά προς το μέλλον, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από το design.

Όταν ο κατασκευαστής με την μεγαλύτερη επιρροή στο μοτοσυκλετιστικό γίγνεσθαι αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες σημαίνει πως τα πράγματα αλλάζουν
H θυγατρική της Honda στην Κίνα, Wuyang Honda Motor, παρουσίασε ένα όμορφο scrambler με κινητήρα 184 κ.εκ. και εκλεπτυσμένη ρετρό εμφάνιση
Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις τα λεφτά, όταν σου αρέσουν τα αυτοκίνητα αλλά και οι μοτοσυκλέτες και ταυτόχρονα θέλεις να προκαλείς, τότε δίνεις την παραγγελία γι αυτό
Με μια λιτή ανακοίνωση στη σελίδα της στο facebook, η CF Moto ανήγγειλε την άφιξη ενός ακόμη μοντέλου της στην ευρωπαϊκή αγορά.