Νεα Μοντελα

Η νέα XSR900: Ένας θρύλος ξαναγεννιέται

Η απόλυτη Faster Son της Yamaha


02.11.2021

Η σειρά XSR της κατηγορίας Sport Heritage της Yamaha δεν μοιάζει με καμία άλλη

Κάθε μοντέλο αποδίδει φόρο τιμής σε ορισμένες από τις πιο εμβληματικές μοτοσυκλέτες και σχεδιασμούς από την πλούσια ιστορία της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους αναβάτες που ενδιαφέρονται για τις υψηλές επιδόσεις, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά σε κινητήρα και πλαίσιο.

Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός, στον οποίο ο γνήσιος σεβασμός προς το παρελθόν ενσωματώνει απρόσκοπτα τις υψηλές επιδόσεις και την διαχρονική ομορφιά, είναι η κινητήρια δύναμη της φιλοσοφίας Faster Sons της Yamaha. Μιλά σε εκείνους που θέλουν να βιώσουν μια σπουδαία εμπειρία οδήγησης, αλλά θέλουν ταυτόχρονα να το ζήσουν με εντυπωσιακό στυλ. Προσφέροντας στους αναβατές στυλ scrambler την ελευθερία να αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους, κάθε μοντέλο XSR αποτελεί ένα ιδανικό λευκό χαρτί για εύκολη προσαρμογή και εξατομίκευση.

2022 YAM XS850 EU BMC DET 020 03 preview

Μπορείτε να απολαύσετε την ελευθερία για δημιουργικότητα που προσφέρουν τα μοντέλα XSR, στις πολλές, μοναδικές και όμορφες κατασκευές ιδιωτών που προέρχονται από την ολοένα και μεγαλύτερη custom σκηνή τα τελευταία 7 χρόνια. Δεν εμπνέουν μόνο τους υπόλοιπους αναβάτες, αλλά παράλληλα εμπνέουν και σε μεγάλο βαθμό την ίδια την Yamaha, όσον αφορά στις σχεδιαστικές επιλογές.

Μετά την παρουσίαση της πρώτης XSR900 το 2016, η κατηγορία Sport Heritage έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει και έχει καθιερωθεί ως μία σημαντική κατηγορία στην Ευρωπαϊκή αγορά. Τώρα, είναι καιρός να επιβεβαιωθεί η θέση της XSR900 ως η απόλυτη μοτοσυκλέτα Faster Sons, μια μοτοσυκλέτα που αποδίδει το πρωτοποριακό πνεύμα της Yamaha, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τις πιο πρόσφατες και μοναδικές, από σχεδιαστικής άποψης, μοτοσυκλέτες και οι οποίες διαθέτουν συναρπαστικό χαρακτήρα οδήγησης αλλά και αποκλειστική τεχνολογία.

2022 YAM XS850 EU BMC STA 008 03 preview

Συνδυασμός της αγωνιστικής κληρονομιάς με την προηγμένη τεχνολογία

Ο σκελετός νέας γενιάς τύπου Deltabox αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η XSR900 συνδυάζει μοναδικά την παραδοσιακή σχεδίαση της Yamaha με την πιο πρόσφατη τεχνολογία στις sport μοτοσυκλέτες δρόμου.

40 χρόνια πίσω στην δεκαετία του 1980, το πλαίσιο Deltabox ήταν μια πρωτοποριακή νέα τεχνολογία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο των αγώνων. Η Yamaha, ήδη φημισμένη για την πρωτοποριακή τεχνολογία της, η οποία καθιέρωσε την εταιρεία ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα στους αγώνες δρόμου, ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που προχώρησε από τον συμβατικό σωληνοειδή σκελετό και ανέπτυξε αυτό που ήταν τότε ένα αμφιλεγόμενο και τολμηρό σχέδιο. Με πολλές νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το πλαίσιο Deltabox απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία την ανωτερότητά του.

2022 YAM XS850 EU BMC DET 008 03 preview

Τη δεκαετία του 1980, το πλαίσιο Deltabox παρουσιάστηκε σε πολλά μοντέλα δρόμου της Yamaha και από τότε η ιδέα βελτιώθηκε και τελειοποιήθηκε. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της φιλοσοφίας Faster Sons, με σεβασμό στην καταγωγή, μαθαίνοντας από το παρελθόν για την ανάπτυξη ενός καλύτερου προϊόντος για τον σύγχρονο αναβάτη.

XSR900: Ενσαρκώνει το πραγματικό πνεύμα της Yamaha

Η XSR900, η οποία είναι εμπνευσμένη από την τεχνολογία και την αισθητική της από τη χρήση του 1980 – μια ένδοξη και σημαντική περίοδο στην ιστορία της – διαφέρει από πολλά άλλα νεο-ρετρό μοντέλα, καθώς δεν πρόκειται για αναβίωση ενός προγόνου ή απλώς μιας ρετρό έμπνευσης. Με την θρυλική σχεδίαση του πλαισίου Deltabox στην καρδιά της μοτοσυκλέτας, η XSR900 ενσαρκώνει το πραγματικό πνεύμα της Yamaha, προσφέροντας μορφή στην ιστορία, τα ιδανικά και την φήμη που έχει πετύχει η εταιρεία.

2022 YAM XS850 EU BMC ACT 002 03 preview

Τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως το στιβαρό ρεζερβουάρ καυσίμου και τα αεριζόμενα εξωτερικά πάνελ παρέχουν μια λειτουργική σχεδίαση χωρίς περιττά στοιχεία, των οποίων οι καταβολές βρίσκονται στις αυθεντικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες αλλά και στις sport μοτοσυκλέτες που άλλαξαν τον κόσμο των μοτοσυκλετών πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Σχεδίαση που δίνει προτεραιότητα στον αναβάτη

Αυτά τα σχέδια δεν μιλούν μόνο για την καταγωγή της Yamaha, αλλά αποτελούν επίσης μέρος της ιστορικής κληρονομιάς την οποία μπορεί να μεταβιβάσει η εταιρεία. Το θέμα δεν είναι να δοθεί προτεραιότητα στην σχεδίαση ή στις επιδόσεις, αλλά να δοθεί προτεραιότητα στον αναβάτη. Με την XSR900, η θέση του σωλήνα κεφαλής του σκελετού τύπου Deltabox έχει κατέβει χαμηλότερα και το ψαλίδι έχει μακρύνει για την βελτίωση της ευστάθειας στην ευθεία, ενώ έχει βελτιστοποιηθεί η συνολική ακαμψία της επάνω πλάκας, των βιδών στερέωσης του άξονα του ψαλιδιού και των βάσεων του κινητήρα. Μια γνήσια πλατφόρμα roadster που ανταποκρίνεται στην χαλαρή αλλά και στην πιο γρήγορη οδήγηση.

Σε συνδυασμό με την ιστορικής έμπνευσης θέση οδήγησης – με τον αναβάτη να κάθεται σχεδόν πάνω από τον πίσω τροχό – δημιουργεί ένα διασκεδαστικό όχημα που διεγείρει τις αισθήσεις της. Η αίσθηση ροπής του πιο ισχυρού κινητήρα 889 κ.εκ. CP3 και η άμεση σύνδεση με το γκάζι, αποτελεί μέρος της γοητείας της μοτοσυκλέτας. Ο νέος, ρυθμισμένος ήχος της εξάτμισης τονίζει τον μοναδικό και συναρπαστικό χαρακτήρα αυτής της μοτοσυκλέτας - ναυαρχίδας, της κατηγορίας Sport Heritage.

2022 YAM XS850 EU BMC STA 007 03 preview

Χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες της Yamaha, οι μηχανικοί έχουν εστιάσει στο να διασφαλιστεί ότι ο αναβάτης βιώνει τον ενεργό έλεγχο της μοτοσυκλέτας και ότι η XSR900 ανταποκρίνεται άμεσα και αβίαστα στον ξεχωριστό τρόπο που κάθε μοτοσυκλετιστής οδηγεί την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

Νέος σκελετός αλουμινίου σε στυλ Deltabox: Ελαφρύτερος, ισχυρότερος, κομψότερος

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της νέας XSR900 είναι ο νέος, ελαφρύς σκελετός αλουμινίου μικρών διαστάσεων, που χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες διαδικασίες κατασκευής προκειμένου να συμπεριληφθεί σε μία από τις πιο λεπτές, ελαφριές και μικρού μεγέθους σχεδιάσεις στην κατηγορία της.

Η διαμήκης, πλευρική και στροφική ακαμψία αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα καλύτερη σταθερότητα στην ευθεία χωρίς να επηρεάζει την ευελιξία λόγω διαμήκους, ενώ ο σωλήνας της κεφαλής βρίσκεται 30 χλστ. χαμηλότερα από το προηγούμενο μοντέλο, παρέχοντας αυξημένη αίσθηση στις στροφές. Με τον τρόπο αυτό, επιτρέπει την τοποθέτηση του τιμονιού χαμηλότερα, ώστε η XSR900 να έχει πιο επιθετική στάση. Σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στο πλαίσιο, επιτυγχάνεται μείωση της αδράνειας κατά 14% γύρω από τον άξονα τιμονιού σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, επιτρέποντας στον αναβάτη να στρίβει γρήγορα, με ακρίβεια και αυτοπεποίθηση.

2022 YAM XS850 EU BMC ACT 003 03 preview

Το νέο πλαίσιο τύπου Deltabox έχει κατασκευαστεί με την πιο πρόσφατη τεχνολογία Ελεγχόμενης Πλήρωσης (CF) της Yamaha, η οποία ελέγχει με ακρίβεια διάφορους παράγοντες, όπως την υποπίεση της εισαγωγής, την θερμοκρασία και την ταχύτητα ψεκασμού.

Αυτή η εξελιγμένη, αποκλειστική τεχνολογία της Yamaha επιτρέπει την παραγωγή περίπλοκων, χυτών κατασκευών, που μπορούν να γίνουν ελαφρύτερες και πιο ισχυρές απ' ότι με την χρήση συμβατικών μεθόδων χύτευσης. Το πλαίσιο χρησιμοποιεί διατομές με διαφορετικά πάχη, ώστε το επίπεδο ακαμψίας να είναι σχεδιασμένο ανάλογα με τα διάφορα φορτία που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Το πάχος του τοιχώματος διαφέρει από 1,7 χλστ. στο λεπτότερο έως 3,5 χλστ. στο πιο χοντρό. Αυτή η "ρυθμισμένη ακαμψία" μεταδίδει εξαιρετική αίσθηση και πληροφόρηση στον αναβάτη, προσδίδοντας στην XSR900 sport χαρακτήρα και άμεσο κράτημα.

Η ευστάθεια στην ευθεία ενισχύεται επίσης με την τοποθέτηση ενός ψαλιδιού αλουμινίου τετραγωνικής διατομής, το οποίο είναι κατά 55 χλστ. μακρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο και έχει ως αποτέλεσμα μεταξόνιο 1.495 χλστ., ενώ διαθέτει ένα νέο υποπλαίσιο ειδικά σχεδιασμένο για το συγκεκριμένο μοντέλο. Σε συνδυασμό με το μακρύτερο ψαλίδι, αυτό το νέο υποπλαίσιο τονίζει το στυλ που είναι επηρεασμένο από την δεκαετία του '80, την χαμηλότερη εμφάνιση της XSR900, αλλά και τα νέα μαρσπιέ συνεπιβάτη που αναδιπλώνονται κοντά στο υποπλαίσιο, ενισχύοντας έτσι τις καθαρές γραμμές αυτής της υψηλής τεχνολογίας μοτοσυκλέτας της κατηγορίας Sport Heritage.

2022 YAM XS850 EU BMC DET 003 03 preview

Ρυθμισμένη ακαμψία: Αντοχή και χαμηλό βάρος

Δεν είναι μόνο το πλαίσιο που επωφελείται από την ρυθμισμένη ακαμψία. Οι σχεδιαστές της Yamaha έχουν κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι η XSR900 θα είναι σε θέση να προσφέρει ακόμα υψηλότερα επίπεδα αίσθησης και αντίδρασης. Ενώ το προηγούμενο μοντέλο χρησιμοποιούσε ένα ψαλίδι που περιστρεφόταν στο εξωτερικό του πλαισίου, η νέα μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί ένα ψαλίδι που στηρίζεται μεταξύ των εξωτερικών μερών του πλαισίου, μια βελτιωμένη σχεδίαση που είναι λεπτότερη και πιο άκαμπτη από ποτέ.

Ρεζερβουάρ καυσίμου εμπνευσμένο από τους αγώνες και σασί με ανοίγματα ροής αέρα

Το ρεζερβουάρ καυσίμου της XSR900 είναι εμπνευσμένο από τις αγωνιστικές μηχανές Grand Prix της Yamaha της εποχής του '80 και διαθέτει εισαγωγές αέρα στο μπροστινό μέρος, που όχι μόνο βοηθούν στην βελτίωση της απόδοσης του κινητήρα, αλλά επίσης μεταδίδουν τον ισχυρό ήχο του βρυχηθμού της εισαγωγής στον αναβάτη, στις υψηλότερες ταχύτητες.

Ο συνδυασμός του σμιλευτού ρεζερβουάρ καυσίμου 15 λίτρων και της καμπτής σέλας, προσφέρει μια θέση οδήγησης πιο πίσω από το μεσαίο σημείο της μοτοσυκλέτας, σχεδόν πάνω από τον πίσω άξονα. Μια διάταξη που συνεισφέρει στον μοναδικό χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας κατά την οδήγηση και συμβάλλει στην δημιουργία εργονομίας για χαμηλή καταπόνηση. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στο σχήμα των εξαρτημάτων με τα οποία έρχεται σε επαφή ο αναβάτης, όπως το ρεζερβουάρ καυσίμου, η θέση της σέλας και του τιμονιού. Τα μικρού μεγέθους αεριζόμενα πλευρικά καλύμματα προσφέρουν στην XSR900 μινιμαλιστική εμφάνιση, ενώ η αγωνιστικού τύπου τάπα πλήρωσης του ρεζερβουάρ τονίζει την sport κληρονομιά της μοτοσυκλέτας.

2022 YAM XS850 EU BMC ACT 006 03 preview

Φρένα και ανάρτηση υψηλής απόδοσης: Τεχνολογία χωρίς συμβιβασμούς

Τα υψηλής ποιότητας εξαρτήματα είναι εμφανή σε ολόκληρη την κατασκευή της XSR900. Η νέα ακτινική μπροστινή τρόμπα φρένων Brembo τονίζει τις πρωτοποριακές προδιαγραφές της μοτοσυκλέτας, που υποστηρίζουν τις εντυπωσιακές, sport δυνατότητές της. Με έμβολο που κινείται παράλληλα με το ρυθμιζόμενο μοχλό φρένου, αυτό το σύστημα παρέχει ακριβείς πληροφορίες από τα διπλά μπροστινά δισκόφρενα 298 χλστ. και παρέχει πρωτόγνωρη ισχύ πέδησης με υψηλό επίπεδο δυνατότητας ελέγχου. Η προσοχή στην λεπτομέρεια φαίνεται στο όμορφα κατασκευασμένο σφυρήλατο πεντάλ φρένου που ελέγχει τον πίσω δίσκο των 245 χλστ.

Η ανάρτηση είναι κορυφαίας κατηγορίας και διαθέτει πλήρως ρυθμιζόμενο μπροστινό πιρούνι KYB USD με χρυσαφί φινίρισμα που ενισχύει την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Επίσης, η πίσω ανάρτηση με μοχλικό είναι εξοπλισμένη με ένα ρυθμιζόμενο προς τα εμπρός ρυθμιζόμενο και κυριολεκτικά κρυμμένο αμορτισέρ KYB, ώστε το πίσω μέρος να έχει καθαρή και κομψή εμφάνιση.

Αλουμινένιοι, τροχοί spinforged με 10 ακτίνες: οι πιο ελαφριοί της Yamaha

Με την κατασκευή των νέων τροχών της XSR900 στην οποία έχει χρησιμοποιηθεί μια αποκλειστική τεχνολογία spinforging της Yamaha, το σετ μπροστινών/πίσω τροχών έγινε 700 γραμμάρια ελαφρύτερο από ποτέ. Πρόκειται για σημαντική μείωση του μη αναρτώμενου βάρους, η οποία προσφέρει πιο άμεση δράση της ανάρτησης για αυξημένη ευελιξία και ευστάθεια. Οι ελαφρότερες ζάντες μειώνουν την ροπή αδράνειας στο πίσω μέρος κατά 11%, με σκοπό να ανταποκρίνεται η νέα XSR900 πιο άμεσα, ειδικά όταν στρίβετε ή φρενάρετε.

2022 YAM XS850 EU BMC DET 004 03 preview

Στρογγυλός προβολέας LED: Το μοντέρνο συναντά το ρετρό

Ένα χαρακτηριστικό που θυμίζει την πρώτη XSR900, ο στρογγυλός προβολέας, έχει διατηρηθεί, ανεβαίνοντας ωστόσο στο επόμενο επίπεδο με την πλήρη λειτουργικότητα LED. Η νέα μονάδα LED επιτρέπει την χρήση πολύ πιο κοντού περιβλήματος, η οποία παρέχει μια δυνατή δέσμη φωτός με φαρδιά οριζόντια δέσμη, για εξαιρετική ορατότητα στις στροφές την νύχτα. Οι αλουμινένιες βάσεις προβολέων ενισχύουν την ισχυρή και μηχανική σχεδίαση της μοτοσυκλέτας, τονίζοντας την θέση της ως το κορυφαίο μοντέλο της sport κληρονομιάς της Yamaha.

Για να δοθεί έμφαση στην ιστορική αγωνιστική εικόνα, η XSR900 διαθέτει "κρυμμένο" πίσω φως LED που βρίσκεται κάτω από την καμπούρα της σέλας. Τα φλας LED τονίζουν τις κομψές και sport γραμμές αυτής της "γυμνής" μοτοσυκλέτας υψηλών επιδόσεων.

2022 YAM XS850 EU BMC STA 003 03 preview

Κορυφαίες λεπτομέρειες και υψηλή ποιότητα κατασκευής

Η ποιότητα και η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι εμφανής από κάθε άποψη. Είναι σαφές ότι δεν έχουν κοπεί οι γωνίες, ενώ οι σχεδιαστές της Yamaha δεν έκαναν κανένα συμβιβασμό στην αποστολή τους για να δημιουργήσουν αυτό το μοντέλο Sport Heritage επόμενης γενιάς. Για κορυφαία, αλλά αγωνιστική εμφάνιση, το cockpit είναι βελτιωμένο με μια κατεργασμένη επάνω τριπλή πλάκα, διάτρητα πώματα στο πιρούνι και λογότυπο αλουμινίου XSR. Άλλα χαρακτηριστικά της είναι η ανάγλυφη πίσω ποδιά από αλουμίνιο, τα σφυρήλατα μαρσπιέ, τα μαύρα δοχεία φρένων και οι καθρέπτες με μπάρες, που δείχνουν ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα έτοιμη να εντυπωσιάσει όχι μόνο με τους αναβάτες της.

Νέος κινητήρας EU5 889 κ.εκ. CP3 προδιαγραφών: Περισσότερη ροπή, περισσότερη ισχύς

Για το 2022, η XSR900 διαθέτει πιο ισχυρό κινητήρα CP3 μεγαλύτερης χωρητικότητας 889 κ.εκ. που παράγει ισχυρότερη, γραμμική ροπή για εξαιρετική επιτάχυνση. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο κινητήρα, η νέα μονάδα διαθέτει 3 χλστ. μεγαλύτερη διαδρομή για να δώσει επιπλέον 43 κ.εκ., ενώ σχεδόν όλα τα κύρια εσωτερικά εξαρτήματα έχουν ανασχεδιαστεί και είναι πιο ελαφριά, ώστε η μοτοσυκλέτα να ανήκει σε ένα από τα ισχυρότερα σε επιδόσεις, μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

2022 YAM XS850 EU BMC ACT 005 03 preview

Τα ελαφρύτερα έμβολα συνεισφέρουν στην μείωση του βάρους του κινητήρα (χωρίς την εξάτμιση) – 300 γραμμάρια λιγότερο από την προηγούμενη – και αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν στην αύξηση της ισχύος κατά 4 PS έως και 87,5 kW (119 PS) στις 10.000 σ.α.λ. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ροπή που παράγεται από αυτόν τον κινητήρα, η οποία είναι ήδη φημισμένη για την ισχυρή και γραμμική απόδοση, αυξάνεται σημαντικά στα 93,0 Nm (9,5 kgf-m). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της ροπής κατά 6% και επιτυγχάνεται μόνο στις 7.000 σ.α.λ., δηλαδή 1.500 σ.α.λ. χαμηλότερες από το προηγούμενο μοντέλο.

Οι αναβάτες που είναι ήδη εξοικειωμένοι με την εύκολη επιτάχυνση του θρυλικού κινητήρα CP3 της Yamaha – μία από τις μονάδες με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη – είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστούν από τις αυξημένες επιδόσεις της νέας XSR900. Είναι σίγουρο ότι η κατηγορία Sport Heritage θα γίνει ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς για μια νέα γενιά αναβατών που εκτιμούν το διαχρονικό στυλ σε συνδυασμό με συναρπαστικές επιδόσεις τελευταίας τεχνολογίας.

Σχεδιασμένη ποιότητα ήχου: Βομβαρδίστε τις αισθήσεις

Ο αρχικός κινητήρας CP3 της Yamaha είναι ήδη ένας από τους καλύτερους κινητήρες που ηχούν στον δρόμο, με τον βρυχηθμό που ακούγεται δυνατά με το στρίψιμο του καρπού. Η ποιότητα του ήχου είναι κάτι που οι περισσότεροι αναβάτες κατανοούν και εκτιμούν. Οι μηχανικοί της Yamaha έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο και κόπο για να δημιουργήσουν ένα σύστημα εξάτμισης συντονισμένο με την εισαγωγή, το οποίο έχει την δυνατότητα να προσφέρει και να μεταδίδει την απίστευτη ροπή και τον ενθουσιασμό που σχετίζονται με τον κινητήρα της XSR900.

2022 YAM XS850 EU BMC DET 001 03 preview

Κατά την ανάπτυξη του νέου συστήματος εξάτμισης, η ομάδα έργου της Yamaha οδήγησε για χιλιάδες χιλιόμετρα σε δρόμους με πολλές στροφές, προκειμένου να αναζητήσει την ιδανική λύση. Η νέα εξάτμιση της XSR900 διαθέτει σύστημα εξάτμισης με άνισο μήκος και διπλές εξαγωγές. Επίσης, με το μικρό μέγεθος του θαλάμου σιγαστήρα, επιτεύχθηκε ο ιδανικός ήχος. Σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό 3 αεραγωγών και τις διπλές εισαγωγές αέρα, ο ήχος για τον αναβάτη ήταν επίσης εξαιρετικά αρμονικός.

Κατά την επιτάχυνση από θέση στάθμευσης, η εξάτμιση βρυχάται και ενισχύει την έξαψη που νιώθει ο αναβάτης, με την μοτοσυκλέτα να εκτινάσσεται προς τα εμπρός. Καθώς οι στροφές του κινητήρα ανεβαίνουν, ο βρυχηθμός της εισαγωγής αντικαθιστά τον ήχο της εξάτμισης, δημιουργώντας μια έντονη αίσθηση ενθουσιασμού που κάνει την οδήγηση αυτού του κινητήρα CP3 889 κ.εκ. ακόμα πιο απολαυστική.

Συμπλέκτης A&S με ελαφρύτερη αίσθηση: Έλεγχος σιγουριάς στο πλαίσιο

Για να μπορεί να χειρίζεται τα σημαντικά αυξημένα επίπεδα ροπής της XSR900, ο συμπλέκτης A&S έχει αναβαθμιστεί με διαφορετικά ελάσματα τριβής. ενώ η γωνία εκκεντροφόρου του συμπλέκτη άλλαξε από 30 μοίρες σε 33 μοίρες. Αυτές οι αλλαγές μειώνουν το φορτίο στα ελατήρια του συμπλέκτη. Έτσι, παρότι ο κινητήρας παρέχει μεγαλύτερη ροπή στις χαμηλότερες στροφές του, ο συμπλέκτης έχει πραγματικά πιο ελαφριά αίσθηση στον μοχλό.

Με την απορρόφηση της ροπής αναστροφής, ο συμπλέκτης A&S συμβάλλει στην επίτευξη πιο ήπιας και πιο σταθερής συμπεριφοράς του πλαισίου κατά τα κατεβάσματα, για μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου κατά την επιβράδυνση.

Βελτιστοποιημένες σχέσεις μετάδοσης για εξαιρετικά ισορροπημένη απόδοση

Σε αντιστοιχία με την αυξημένη απόδοση ισχύος και ροπής της XSR900, το κιβώτιο 6 ταχυτήτων έχει βελτιστοποιηθεί με ελαφρώς υψηλότερες σχέσεις μετάδοσης, με 1η σχέση μετάδοσης από 2.6666 έως >2.571 και 2η σχέση μετάδοσης από 2.000 έως >1.947. Αυτές οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμπληρώνουν την αυξημένη αδράνεια του στροφάλου, τα ανασχεδιασμένα χαρακτηριστικά του συστήματος ψεκασμού καυσίμου και να βοηθούν στην παροχή ισορροπημένης απόδοσης σε συνδυασμό με την έντονη αίσθηση ροπής.

Ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας: Απόλυτος έλεγχος αναβάτη

Η XSR900 είναι εξοπλισμένη με ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου αναβάτη που έχουν υπάρξει ποτέ στην κατηγορία Sport Heritage. Το 2015, η R1 άνοιξε νέους δρόμους με τα ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής, και 6 χρόνια μετά, αυτό το σύστημα αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο και μίκρυνε σε διαστάσεις.

Μονάδα IMU 6 αξόνων: Τεχνολογία σειράς R για ακραίες sport επιδόσεις

Στην καρδιά του νέου συστήματος της XSR900 βρίσκεται μια αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU) 6 αξόνων, η οποία χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες για την μέτρηση της ταχύτητας τριών αξόνων και της επιτάχυνσης τριών αξόνων. Αυτή η νέα μονάδα είναι κατά 50% μικρότερη και 40% ελαφρύτερη από την αρχική σχεδίαση της R1 του 2015 και στέλνει δεδομένα στην ECU που ενημερώνουν τα τρία βοηθήματα για τον αναβάτη: Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης, Σύστημα Ελέγχου Ολίσθησης (SCS) και Σύστημα Ελέγχου Ανύψωσης μπροστινού τροχού (LIF).

Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης με ευαισθησία στις κλίσεις: Σιγουριά σε όλες τις καιρικές συνθήκες

Ο βαθμός παρέμβασης του Συστήματος Ελέγχου Πρόσφυσης απογειώνει την IMU στον βαθμό κλίσης, ενώ ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μία από τις τρεις λειτουργίες παρέμβασης ή ακόμα και να απενεργοποιήσει πλήρως το σύστημα.

2022 YAM XS850 EU BMC STA 001 03 preview

Σύστημα Ελέγχου Ολίσθησης: Απόλυτος έλεγχος

Το Σύστημα Ελέγχου Ολίσθησης (SCS) ήταν κάτι το πρωτόγνωρο όταν οι κάτοχοι της R1 το βίωσαν εν δράσει. Είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο στοιχείο για οποιονδήποτε αναβάτη sport μοτοσυκλέτας, καθώς παρέχει τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ελέγχου. Όταν προβλέπεται πλαγιολίσθηση του πίσω τροχού από την IMU, η ισχύς του κινητήρα ρυθμίζεται για την διατήρηση της πρόσφυσης. Όπως και στο TCS, υπάρχουν τρία επίπεδα παρέμβασης και ένας διακόπτης απενεργοποίησης.

Σύστημα Ελέγχου Ανύψωσης μπροστινού τροχού (LIF): Τεχνολογία MotoGP για τον πραγματικό κόσμο

Το σύστημα LIF είναι ένα σύστημα που εμποδίζει την κίνηση των τροχών και εξομαλύνει την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας κατά την κίνηση προς τα έξω ή κατά την επιτάχυνση. Το σύστημα LIF είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί αρμονικά με τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου.

Έλεγχος Πέδησης: Σιγουριά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Το Σύστημα Ελέγχου Πέδησης της XSR900 λειτουργεί ανεξάρτητα και συγκρατεί την πίεση του μπροστινού και του πίσω φρένου, ώστε να αποφευχθούν τα τυχαία μπλοκαρίσματα στους τροχούς. Η λειτουργία BC1 είναι ένας βασικός τύπος λειτουργίας ABS που ενεργοποιείται σε κατακόρυφη θέση φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, ενώ η μονάδα BC2 έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τον έλεγχο εάν εφαρμόζεται πέδηση έκτακτης ανάγκης, όταν η XSR900 βρίσκεται στην μέση της στροφής.

Σύστημα Γρήγορης Αλλαγής Ταχυτήτων: Πλήρες γκάζι σε όλη την διαδρομή

Το Σύστημα Γρήγορης Αλλαγής Ταχυτήτων (QSS) της XSR900 εξασφαλίζει επιδόσεις σε άλλο επίπεδο, επιτρέποντας στον αναβάτη να πραγματοποιεί ανεβάσματα με τέρμα το γκάζι χωρίς συμπλέκτη για βέλτιστη επιτάχυνση και εκτελεί αλλαγές ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη, βελτιώνοντας την ευστάθεια και την είσοδο στις στροφές.

D-Mode: Η σωστή ισχύς για κάθε περίσταση

Η νέα XSR900 διαθέτει τέσσερις τρόπους λειτουργίας κινητήρα D-Mode, σε σύγκριση με τους τρεις που υπήρχαν στο προηγούμενο μοντέλο. Η λειτουργία 1 είναι η πιο επιθετική λειτουργία πλήρους ισχύος, ενώ οι λειτουργίες 2, 3 και 4 παρέχουν προοδευτικά πιο μαλακούς βαθμούς απόκρισης ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

YCC-T: Ασύρματο γκριπ γκαζιού της Yamaha

Ενώ η προηγούμενη XSR900 ήταν εξοπλισμένη με το ηλεκτρονικό γκάζι (YCC-T), το νέο μοντέλο πηγαίνει την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα, με την προσθήκη της λαβής του αισθητήρα θέσης επιτάχυνσης (APSG) τύπου R1. Πρόκειται για ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα γκαζιού με αισθητήρα στο περιστρεφόμενο γκριπ, το οποίο μιμείται την παραδοσιακή αίσθηση του ελατηρίου του γκαζιού και εξαλείφει την ανάγκη για ντίζες.

2022 YAM XS850 EU BMC DET 002 03 preview

Έγχρωμη οθόνη TFT 3,5 ιντσών: Μοντέρνα, ευκρινή, ακριβής

Η κυκλική μονάδα LCD του προηγούμενου μοντέλου αντικαθίσταται πλέον με μια πολύ πιο έγχρωμη οθόνη TFT 3,5 ιντσών με στροφόμετρο τύπου γραμμής που αλλάζει χρώμα στις ανοδικές σ.α.λ., ενώ διαθέτει επίσης μια ρυθμιζόμενη οθόνη με δευτερεύοντες πληροφορίες. Η διαχείριση της επιλογής της λειτουργίας οδήγησης γίνεται εύκολα μέσω των εργονομικών διακοπτών του τιμονιού.

Cruise Control: Μερικές φορές αξίζει να χαλαρώνετε

Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην XSR900 είναι το σύστημα Cruise Control. Αυτό το εύκολα προγραμματίσιμο σύστημα κάνει τα μεγάλα ταξίδια ακόμα πιο απολαυστικά και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι επιτρέπει στον αναβάτη να τηρεί τα όρια ταχύτητας χωρίς να χρειάζεται να κοιτά συνεχώς το ταχύμετρο.

Ιστορικός χρωματισμός με επιρροές από την Yamaha Racing

Για να ενισχυθεί η σχέση με την καινοτομία και την επιτυχία από την δεκαετία του '80, η νέα XSR900 παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη ερμηνεία των χαρακτηριστικών χρωμάτων του νικητή του GP Christian Sarron. Ο Christian βοήθησε να τονιστεί η επιτυχία του Deltabox παρέχοντας καταπληκτικές επιδόσεις σε ολόκληρη την διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Αυτά τα κατορθώματα ακόμα αντηχούν μέσα στην Yamaha, ενώ εμπνέουν την εταιρεία να φέρει καλύτερες επιδόσεις κάθε μέρα. Αυτός ο χρωματικός συνδυασμός με το καμπυλωτό ρεζερβουάρ καυσίμου 15 λίτρων από χάλυβα μαζί με την καμπυλοειδή θήκη σέλας, συνδυάζει άψογα την εικόνα μίας μοτοσυκλέτας του δρόμου με μίας που διαθέτει αγωνιστικές λεπτομέρειες. Το ξεχωριστό κενό μεταξύ του ρεζερβουάρ και της σέλας, οι ταχυσύνδεσμοι και τα κρυφά μαρσπιέ συνεπιβάτη συνδυάζονται για να ολοκληρώσουν την μοναδική εμφάνιση της XSR900.

2022 YAM XS850 EU BMC PEO 002 03 preview

Τεχνικά χαρακτηριστικά της XSR900

  • Σχεδίαση με επιρροές από την αγωνιστική ιστορία της Yamaha
  • Λεπτομέρειες και υλικά υψηλής ποιότητας
  • Ευέλικτη και χαλαρή θέση οδήγησης
  • Χαρακτηριστικός φωτισμός LED XSR
  • Κρυφός πίσω φωτισμός LED
  • Η σύγχρονη εκδοχή ενός ιστορικού χρωματισμού
  • Πακέτο βοηθημάτων για τον αναβάτη, IMU 6 αξόνων
  • Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης , Σύστημα Ελέγχου Ολίσθησης, Έλεγχος Πέδησης, Σύστημα Ελέγχου Ανύψωσης.
  • Ευέλικτος κινητήρας υψηλής ροπής 889 κ.εκ. CP3 EU5
  • QSS, Cruise Control και συμπλέκτης A&S
  • Ελαφρύ πλαίσιο από χυτό αλουμίνιο CF τύπου Deltabox
  • Ελαφριοί τροχοί SpinForged
  • Ρυθμιζόμενη ανάρτηση υψηλών προδιαγραφών
  • Δύο μπροστινοί δίσκοι 298 χλστ. με τρόμπα φρένων Brembo
  • Μαρσπιέ από σφυρήλατο αλουμίνιο
  • Υποπλαίσιο χαμηλής θέσης για την XSR900 με αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη
  • Πλήρεις ενδείξεις LED
  • Καθρέπτες στα άκρα του τιμονιού
  • Κατεργασμένη τριπλή πάνω βάση
  • Ρεζερβουάρ καυσίμου 15 λίτρων, με αγωνιστικού τύπου καπάκι ρεζερβουάρ καυσίμου, εμπνευσμένο από τους αγώνες

Χρώματα XSR900, διαθεσιμότητα και τιμές

Η XSR900 θα είναι διαθέσιμη στο χρώμα Legend Blue, κυανό με χρυσαφί πιρούνια και ζάντες, αλλά και στο Midnight Black, με κόκκινες λεπτομέρειες, μαύρα πιρούνια και χειριστήρια.

Οι παραδόσεις στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν από την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2022. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, γι' αυτό επικοινωνήστε με το Δίκτυο Επίσημων Συνεργατών της Yamaha στην χώρα σας, για αναλυτικές πληροφορίες.

Google News Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.


To 443 Pan Asia βασίζεται στο X440 που παράγεται στο εργοστάσιο της Hero MotoCorp στην Ινδία. Είναι το τελευταίο δημιούργημα του Oberdan Bezzi
Το Trident αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα στην ιστορία της Triumph και με την έκδοση «Slipery Sam» αναβιώνει η θρυλική αγωνιστική μοτοσυκλέτα της δεκαετίας του ΄70 «Slippery Sam», που βασιζόταν στο Trident 750
Αυξημένες κατά 2,6% ήταν οι πωλήσεων δικύκλων το 2023. Πουλήθηκαν 62,5 εκατομμύρια, ενώ σημειώθηκε πτώση στην κατηγορία των ηλεκτρικών
Μετά την One και την Del Mar, έρχεται η Mulholland που θυμίζει Sportster και είναι κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά

Με την περιήγησή σας στο 2wo.gr συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies. Ενημερωθείτε για τις κατηγορίες cookies που χρησιμοποιούμε, πως λειτουργούν και πως μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε από την Πολιτική Διαχείρισης Cookies.