Η αναβίωση της BSA

Ινδικός κολοσσός επενδύει σχεδόν 4.000.000€ για να αναβιώσει τη θρυλική BSA


Γράφει ο Κώστας Ταρναβάς  //  09.08.2017

Η BSA, η πάλαι ποτέ κραταιά βρετανική μάρκα, φαίνεται πως θα αναγεννηθεί με λεφτά που έρχονται από την Ινδία

Είναι πολλοί οι νοσταλγοί ενός εκ των ιστορικότερων κατασκευαστών της Ευρώπης. Η BSA, η πάλαι ποτέ κραταιά βρετανική μάρκα, φαίνεται πως θα αναγεννηθεί με λεφτά που έρχονται από την Ινδία. Πιο συγκεκριμένα, ο ινδικός κολοσσός Mahindra, που έχει εξαγοράσει και την Peugeot scooters, κατασκευάζει μικρές μοτοσυκλέτες και scooter για την ασιατική και αφρικανική αγορά από το 2008, ενώ από το 2011 συμμετέχει και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών στην κατηγορία Motο3, θα επενδύσει αρχικά 4.000.000€ με στόχο να παρουσιάσει την πρώτη σύγχρονη BSΑ έως τα τέλη του 2019.

bsa 1Η συμφωνία έχει υπογραφεί μέσω θυγατρικής εταιρείας της Mahindra που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Η εξαγορά δίνει στους νέους ιδιοκτήτες το δικαίωμα πώλησης και διανομής μοτοσυκλετών που φέρουν το όνομα BSΑ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μαζί με τη Norton και την Triumph η BSA ήταν ένας από τους τρεις μεγάλους Βρετανούς κατασκευαστές τη χρυσή δεκαετία 1950-1960. Για να «χτυπήσει» τους Ιάπωνες κατασκευαστές η βρετανική κυβέρνηση ιδρύει το 1972 τον συνεταιρισμό NVT (Norton Viliers Triumph) που συμπεριελάμβανε και τους τρεις κατασκευαστές. Η προσπάθεια στέφθηκε από πλήρη αποτυχία και μετά από πολλά προβλήματα κατέρρευσε το 1979.


Μετά το κλείσιμο της NVT, η BSA εξαγοράστηκε από μια εταιρεία με έδρα το Southampton η οποία παρήγαγε μικρό αριθμό κινητήρων Yamaha. Σε αυτήν τη νέα εποχή οι νέοι ιδιοκτήτες έβγαλαν στην αγορά το 1986 το μοντέλο Bushman και το 1999 το Gold SR, που ήταν ένας φόρος τιμής στις θρυλικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες με σήμα το χρυσό αστέρι της BSA.


Η Mahindra διαπραγματευόταν αρκετά χρόνια με την BSA αλλά και τη Norton, μια και οι κλασσικές βρετανικές μάρκες στην Ινδία τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης. Οι Royal Enfield κατασκευάζονται στην Ινδία και είναι από τις πιο ποθητές μοτοσυκλέτες στους ινδικούς δρόμους. Η Triumph τα τελευταία χρόνια έχει «εισβάλει» για τα καλά στην τεράστια τοπική αγορά, ενώ και βρετανικές μάρκες αυτοκινήτων, όπως η Jaquar και η Land Rover, έχουν εξαγοραστεί από το 2008 από την επίσης ινδική Tata.
Και οι Ινδοί συνεχίζουν να επενδύουν σε έναν ακόμη Ευρωπαίο κατασκευαστή. Ο λόγος για την πρώην τσεχοσλοβάκικη Jawa της οποίας νέα μοντέλα θα κατασκευάζονται στην Ινδία και αναμένονται στα τέλη του 2018.

Με ένα διαφημιστικό video με τίτλο “The world’s favourite Indian” η Bajaj παρουσίασε στην Ινδία το ανανεωμένο Dominar 400
Το Casa Marco Simoncelli ανοίξε και θα προσφέρει τις υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες
Τα πρώτα VF185 έχουν έρθει ήδη στην χώρα μας, ο διαγωνισμός που αφορούσε το μεγαλύτερο παπί παραγωγής τελείωσε και η τιμή του είναι…
Όταν είσαι παθιασμένος με τις μοτοσυκλέτες ονειρεύεσαι να φτιάξεις την δική σου συλλογή. Υπάρχει ένα μέρος στην Alabama των H.Π.Α. που με 15 δολάρια μπορείς να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα. Τουλάχιστον για μία ώρα…