Αφιερώματα

Συνέντευξη Άντρια Ψωμά: Γυναίκα και μοτοσυκλέτα

Συνδυάζοντας άψογα τον μοτοσυκλετισμό και τις επιχειρήσεις


Γράφει ο Κώστας Ταρναβάς  //  03.06.2019

Μία από τις πλέον δραστήριες μοτοσυκλετίστριες στη χώρα μας, η Άντρια Ψωμά, μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει πολλά και σημαντικά πράγματα

Διοικεί την Andeli Mototouring, μία από τις λίγες εταιρείες που ασχολείται με τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό, τη βραχυχρόνια ενοικίαση αλλά και τη μακροχρόνια (leasing) μίσθωση μοτοσυκλετών. Πρόσφατα εκλέχθηκε ως πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μοτοσυκλετιστριών (WIMA), ενώ είναι και πρέσβειρα της Παγκόσμιας Μοτοσυκλετιστικής Γυναικείας Σκυταλοδρομίας (Women Riders World Relay).

synentefksi andria psoma andeli mototouring 11

Πρόκειται για τρεις τομείς, τρεις πτυχές του μοτοσυκλετισμού, σχεδόν άγνωστες για τα ελληνικά δεδομένα, επομένως όσα μας είπε έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το «μικρόβιο» με τις μοτοσυκλέτες πώς το κόλλησες;

Μου το μετέδωσε ο σύζυγός μου, ο οποίος είναι μηχανικός μοτοσυκλετών και ασχολείται με αυτές από μικρό παιδί. Κάναμε αρκετά ταξίδια μαζί. Μου ήρθε η ιδέα με αφορμή το ότι ήμουν ήδη ενεργή στον τουριστικό τομέα. Αποφασίσαμε να τα συνδυάσουμε και από τη στιγμή που έχω και την τεχνική υποστήριξη φτιάξαμε το πρώτο μοτοσυκλετιστικό τουριστικό γραφείο στην Ελλάδα που έχει ιδιόκτητο στόλο. Η συνεργασία με τη Honda ήταν μονόδρομος, διότι ήθελα να έχω όλη την γκάμα των δικύκλων και ταυτόχρονα ο σύζυγός μου παρείχε την τεχνική υποστήριξη, αφού είναι εξουσιοδοτημένος συνεργάτης της εταιρείας. Εκτός αυτού η Honda έχει μεγάλο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, οπότε οι συνεργάτες της δίνουν λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα όπου και αν προκύψει.

synentefksi andria psoma andeli mototouring 3

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τον τουριστικό τομέα;

Έκανα σπουδές στα οικονομικά, αλλά δούλεψα στον τουρισμό στην οικογενειακή επιχείρηση. Συνδύασα την προϋπηρεσία μου σε αυτούς τους δύο τομείς με την αγάπη μου για τη μοτοσυκλέτα και το αποτέλεσμα ήταν η Andeli Mototouring.

synentefksi andria psoma andeli mototouring 8

Ποια είναι η εμπειρία σου με τη μοτοσυκλέτα;

Έχω κάνει πολλά χιλιόμετρα ως συνεπιβάτης. Στην αρχή δεν οδηγούσα. Από τότε που άρχισα να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο χώρο, άρχισα να παρακολουθώ εντατικά διάφορα θεωρητικά σεμινάρια. Η γνώση μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω. Όμως, ειδικά μια γυναίκα, αν δεν προχωρήσει και στην πράξη, δεν την παίρνουν στα σοβαρά. Κι έτσι, στα 41 μου, πριν 1,5 χρόνο δηλαδή, έβγαλα δίπλωμα μοτοσυκλέτας. Δεν ήθελα να με ρωτάνε οι πελάτες μου αν οδηγώ και να απαντάω όχι. Πέρα από το δίπλωμα, προσπαθώ και εκπαιδεύομαι συνεχώς και συνεχίζω να μαθαίνω και να βελτιώνω τις τεχνικές μου τόσο στην πίστα όσο και στο χώμα. Τα μαθήματα αυτά τα παρακολουθώ συνήθως μαζί με τα παιδιά μου και εδώ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Θανάση Χούντρα τόσο για την τεράστια υπομονή που έχει δείξει μέχρι τώρα αλλά και για την εκπληκτική δουλειά του.

synentefksi andria psoma andeli mototouring 8

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η Andeli Mototouring;

Καταρχάς, η Andeli Mototouring είναι ένα πιστοποιημένο (από τον ΕΟΤ) πρακτορείο μοτοσυκλετιστικού τουρισμού που παρέχει ολοκληρωμένες προτάσεις για κάποιον που θέλει να κινηθεί σε 2 τροχούς. Ικανοποιούμε τις ανάγκες κάποιου που έρχεται στην Αθήνα και θέλει ένα μέσο μετακίνησης για να κάνει τις δουλειές του, αλλά εξυπηρετούμε και γκρουπ τουριστών ή μεμονωμένους επισκέπτες που επιθυμούν να ενοικιάσουν μια μοτοσυκλέτα για να δουν τις ομορφιές της χώρας μας.

Διοργανώνουμε εκδρομές σε όλη την Ελλάδα και σιγά σιγά αρχίζουμε να περνάμε και τα σύνορα. Ως πρακτορείο τουρισμού, μπορούμε και προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών (διαμονή, διατροφή, δραστηριότητες, ξεναγήσεις κλπ.) έτσι, ώστε οι πελάτες μας να μην ασχολούνται με τίποτε άλλο πέρα από την οδήγηση!
Τέλος, ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων μας αφορά στο leasing δικύκλων, έναν κλάδο με μεγάλη ανάπτυξη ο οποίος απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες αλλά και σε ιδιώτες.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την Andeli Mototouring στο: https://www.andelimototouring.gr/

synentefksi andria psoma andeli mototouring 2

Το 2018 βραβευτήκατε στα tourism awards. Τι είδους βραβείο είναι αυτό;

Βραβευτήκαμε με το Χάλκινο μετάλλιο για την προσφορά και τις υπηρεσίες μας στην κατηγορία Specialty Travel- Adventure Tourism: Greek Motorcycle Adventure.
Τα βραβεία είναι του Ε.Ο.Τ. και απευθύνονταν σε εταιρείες, μικρές και μεγάλες, start-ups αλλά και ιστορικές, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και που λειτουργούν ως πολύτιμα παραδείγματα καινοτόμων υπηρεσιών, εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν. Ανάμεσά τους και η ANDELI MOTOTOURING που με το πάθος της για τα ταξίδια και τη μεγάλη αγάπη της για τη μοτοσυκλέτα, με γνώμονα πάντα την ασφαλή οδήγηση, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να αποκομίσει θετικές κριτικές.

synentefksi andria psoma andeli mototouring 25

To leasing στη χώρα μας σε τι φάση βρίσκεται;

Οι Έλληνες έχουν αρχίζει να το εμπιστεύονται τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ολόκληρες εταιρείες που τους συμφέρει να διαθέτουν στόλο με μισθωμένα (αντί για ιδιόκτητα) οχήματα, καθότι «ξενοιάζουν» από πολλά «προβλήματα»: συντήρηση, ασφάλιση, αντικατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος ή κλοπής. Υπάρχουν και ιδιώτες που δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να ασχοληθούν με το δίκυκλό τους, οπότε αναλαμβάνουμε τα πάντα εμείς. Είναι και κάποιοι που, ενώ θέλουν, δεν μπορούν να αγοράσουν μια μοτοσυκλέτα για διάφορους λόγους, οπότε καταφεύγουν στη λύση του leasing. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι με το leasing δεν «αγοράζεις» μοτοσυκλέτα, αλλά υπηρεσία.

synentefksi andria psoma andeli mototouring 12

Ποια είναι τα διαστήματα που κάποιος αποκτά ένα δίκυκλο με leasing;

Έχουμε κάνει και 18μηνο συμβόλαιο που είναι από τα μικρότερα. Όσο μικρότερο το διάστημα, τόσο υψηλότερο το μίσθωμα. Συνήθως η διάρκεια ενός συμβολαίου είναι 3 ή 5 χρόνια. Οι περισσότεροι επιλέγουν να μην έχουν το δικαίωμα εξαγοράς μετά το τέλος της συμφωνίας. Για ποιον λόγο να έχεις μια μοτοσυκλέτα πενταετίας και να θέλεις να την αποκτήσεις αντί να την αντικαταστήσεις με μια καινούργια;

 womens ride

Πέρυσι διοργανώσατε το πρώτο Women’ s Ride, την πρώτη μοτοσυκλετιστική εκδρομή αποκλειστικά για γυναίκες. Θα υπάρξει και συνέχεια;

H ιδέα του Women’s Ride ήταν να μαζευτούμε πολλές γυναίκες μοτοσυκλετίστριες και να περάσουμε καλά. Οργανωθήκαμε και το πραγματοποιήσαμε πέρσι για πρώτη φορά όπου 27 αναβάτριες από όλα τα μέρη της Ελλάδας (με τη συμμετοχή των Ride Me Up από τη Θεσσαλονίκη) συναντηθήκαμε στο Πήλιο. Συνδυάσαμε διάφορα. Το τουριστικό, βλέποντας μέρη του Πηλίου, το εκπαιδευτικό, (είχαμε μαζί μας τη ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το 1ο εκπαιδευτικό επίπεδο) και επίσης μας τίμησε με την παρουσία της η Πολυτίμη Κυριακοπούλου, η μοναδική Ελληνίδα που παίρνει μέρος σε αγώνες Rally, η οποία μας μίλησε για όλα όσα έχει κάνει. Θεωρώ πως είχε μεγάλη επιτυχία και θέλουμε να το καθιερώσουμε.
Φέτος έχει προγραμματιστεί ένα τετραήμερο στα Τρίκαλα από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου. Μία από αυτές τις ημέρες θα αφιερωθεί σε off road μαθήματα από τον πολύ-πρωταθλητή Ελλάδος, Παναγιώτη Κουζή. Η Honda θα μας προμηθεύσει με «χωμάτινες» μοτοσυκλέτες. Θα γίνει σεμινάριο Α΄ Βοηθειών, τεχνικό σεμινάριο για να μάθουμε να ελέγχουμε τα βασικά στη μοτοσυκλέτα, σεμινάριο ελαστικών. Χρήσιμα πράγματα, δηλαδή, για όλους εκείνους που οδηγούν μοτοσυκλέτες. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον δήμο και πιστεύουμε πως θα έχουμε συνεργασία. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να το εμπλουτίζουμε και να γίνεται καλύτερο. Και εννοείται ότι όλα αυτά θα συνδυαστούν με κοντινές εκδρομές, πολύ διασκέδαση και πολλές εκπλήξεις!

synentefksi andria psoma andeli mototouring 24

Οι εκπαιδευτικές ημερίδες μόνο για γυναίκες πώς προέκυψαν;

Η ιδέα ήταν δική μου και προέκυψε γιατί ενδιαφερόμουν να κάνω η ίδια τα σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης. Πιστεύω και πολλές άλλες θα ήθελαν να τα πραγματοποιήσουν, αλλά ίσως να δίσταζαν να συμμετέχουν μαζί με άντρες. Μια μεγάλη μερίδα μοτοσυκλετιστών πιστεύει πως οι γυναίκες δεν έχουν θέση στον κόσμο των δύο τροχών και φροντίζουν να το δείχνουν με διάφορους τρόπους. Στο πρώτο μάθημα enduro είχαμε 24 γυναίκες, οι οποίες έκαναν το πρακτικό μάθημα με μοτοσυκλέτα και εξοπλισμό που τους παρείχε η σχολή με την οποία συνεργαζόμαστε. Έχουμε κάνει και ημερίδες για οδήγηση flat track και συνεχίζουμε δυναμικά.

synentefksi andria psoma andeli mototouring 5

Πρόσφατα επιλέχθηκες ως πρόεδρος του Ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης μοτοσυκλετιστριών (WIMA). Μίλησέ μας για αυτό.

Ήταν μια επικοινωνία που έχει αρχίσει ενάμιση χρόνο πριν, ζήτησαν διάφορες πληροφορίες για εμένα, όπως και το πώς σκέφτομαι να αναπτύξω το έργο τους και μετά από μία μακρά περίοδο αξιολόγησης επιλέχθηκα ως πρόεδρος για τη χώρα μας. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη WIMA http://www.wimaworld.com/wima/
Όλες μπορούν να γίνουν μέλη της WIMA υποβάλλοντας μια αίτηση και πληρώνοντας μια τυπική ετήσια συνδρομή (δεν έχει οριστεί ακόμα για την Ελλάδα). Απολαμβάνουν προνόμια ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει ένα πολύ ενεργό δίκτυο σε πολλές χώρες, όπου ένα μέλος της WIMA μπορεί να ζητήσει συμβουλές ή κάποια βοήθεια.
Ταυτόχρονα είσαι και πρέσβειρα της χώρας μας στη Διεθνή Γυναικεία Σκυταλοδρομία Γυναικών (Women’s Riding World Relay). Τι προϋποθέτει ο τίτλος αυτός;
Έτυχε να το δω από την αρχή, δήλωσα συμμετοχή και επιλέχθηκα από αυτούς. Ήταν μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και άλλες Ελληνίδες.
Ξεκίνησε σαν αντίδραση προς την παγκόσμια βιομηχανία μοτοσυκλέτας που δεν υπολογίζει τις γυναίκες. Θα περάσει από πολλές χώρες και σε κάθε μία από αυτές έχει επιλεγεί μία πρέσβειρα που θα αναλάβει και όλη την οργάνωση.

3 Ιουνίου παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη από τη Βουλγαρία. Απ’ όπου και αν περνάμε, θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Η πρώτη διανυκτέρευση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερη διανυκτέρευση στην Κομοτηνή και την τρίτη ημέρα θα παραδώσουμε τη σκυτάλη στην Τουρκία. Μπορεί να ακολουθήσει τη σκυταλοδρομία όποια θέλει. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη WIMA https://womenridersworldrelay.com/

synentefksi andria psoma andeli mototouring 10

Σ’ ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στα μοτοσυκλετιστικά τουριστικά δρώμενα και στις προσωπικές σου φιλοδοξίες.

Εγώ σε ευχαριστώ και ελπίζω όλο και περισσότερες Ελληνίδες να εμπλακούν ενεργά με τον υπέροχο κόσμο της μοτοσυκλέτας!

Google News Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.


Εφόσον τις οδηγούμε, οι μοτοσυκλέτες μας έχουν την κακή συνήθεια να λερώνονται. Και επειδή ήρθε η άνοιξη και όλο και περισσότερο θα είμαστε στο δρόμο ήρθε η ώρα να την φροντίσουμε 
Είτε ταξιδεύετε, είτε κινείστε καθημερινά μέσα στην πόλη χρειάζεστε άνεση
Δεν έγιναν best seller για διάφορους λόγους, αλλά οι περισσότερες ήταν εξαιρετικές και πολύ μπροστά από την εποχή τους
Αναμφισβήτητα η πιο ώριμη προσπάθεια της σύντομης εποχής διαχείρισης του Μαουρίτσιο Μορίνι, εγγονού του ιδρυτή. Γεννήθηκε δυστυχώς όταν η εταιρεία βρισκόταν στο «χείλος του γκρεμού»

Με την περιήγησή σας στο 2wo.gr συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies. Ενημερωθείτε για τις κατηγορίες cookies που χρησιμοποιούμε, πως λειτουργούν και πως μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε από την Πολιτική Διαχείρισης Cookies.