Αγώνες Εξωτερικού

MotoE: Το «ηλεκτρικό» πρωτάθλημα ξεκινά το 2019(Video)

Με αναβάτες από ομάδες και των τριών κατηγοριών


Γράφει ο Μανόλης Βλαχάκης  //  06.02.2018

Παρουσιάστηκε σήμερα στη Ρώμη η νέα κατηγορία αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP

 

 

Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, προς τιμήν του προμηθευτή μοτοσυκλέτων Energica, παρουσιάστηκε η νέα κατηγορία αγώνων που θα διεξάγεται παράλληλα με το πρωτάθλημα MotoGP. Η ιταλική εταιρία που επικράτησε στο διαγωνισμό που διεξήχθη παρουσίασε τις αγωνιστικές εκδόσεις των μοτοσυκλετών Ego.
Οι μοτοσυκλέτες αυτές εξελίσσονται και τροποποιούνται υπό τις οδηγίες της Dorna ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτητικές αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

 

motoe 7

Η αγωνιστική πλευρά της Ego, αποδίδει 147 ίππους ενώ έχει μέγιστη ταχύτητα τα 250 χ.α.ω.και επιτυγχάνει 0-100χ.α.ω. σε 3 δευτερόλεπτα. Μελλοντικά οι μοτοσυκλέτες αναμένεται να είναι ελαφρύτερες, ενώ οι μπαταρίες τους θα φορτίζουν έως το 85% της χωρητικότητας τους σε λιγότερο από 30 λεπτά.


Επιβεβαιώθηκε επίσης πως στο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν 18 μοτοσυκλέτες και 11 ομάδες. Αυτές θα είναι και οι επτά δορυφορικές των MotoGP (Tech 3, LCR, Marc VDS, Pramac, Avintia, Angel Nieto και Gresini) με δύο μοτοσυκλέτες η κάθε μία, ενώ τέσσερις ομάδες θα κληρωθούν από το πρωτάθλημα της Moto2 και μια από αυτό της Moto3.

 

motoe 3

 

Ο σύμβουλος ασφάλειας των MotoGP Loris Capirossi, που συμμετέχει στην εξέλιξη και μετατροπή των ηλεκτρικών μοντέλων παραγωγής σε αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, δήλωσε:

«Είναι κάτι το καινούριο για εμένα. Όλη μου τη ζωή έχω συνηθίσει να είμαι αναβάτης σε διαφόρους τύπους μοτοσυκλετών όπως δίχρονες ή τετράχρονες αλλά οι ηλεκτρικές είναι κάτι το νέο για εμένα.»

«Πραγματικά μου αρέσουν, διότι ανακαλύπτω ένα νέο κόσμο. Από την πρώτη φορά που οδήγησα ένοιωσα διαφορετικά. Είμαστε ακόμα στην αρχή της εξέλιξης, αλλά πραγματοποιούμε βήματα προς το σωστό δρόμο και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον.»

Ο Ιταλός πρόσθεσε: «Η ροπή είναι εκπληκτική, μπορείς να παίζεις με το γκάζι συνέχεια. Η ισχύς είναι πάντα εκεί και ο ήχος… δεν υπάρχει ήχος, δεν ακούς σχεδόν τίποτα.»

«Όταν την οδήγησα στην πίστα και «έξυσα» γόνατο, άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου τόσο έντονα τον ήχο της τριβής των «ξυστρών» στην άσφαλτο!.»

 

motoe 2

Μεταξύ αυτών που μίλησαν ήταν ο πρόεδρος της FIM Vito Ippolito, ο διευθύνων σύμβουλος της Dorna Carmelo Ezpeleta και ο διευθύνων σύμβουλος της Enel (διοργανώτρια εταιρεία της MotoE) Francesco Starace.

«Η Dorna μαζί με την FIM είναι ευτυχείς που εισέρχονται στον κόσμο των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, με ένα θεσμό που θα πραγματοποιείται παράλληλα με τις άλλες τρεις κατηγορίες», δήλωσε ο CEO της Dorna Carmelo Ezpeleta.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές πίστες παράλληλα με αυτούς των MotoGP με διάρκεια 10 έως 12 γύρους.

Ο βασικός παράγοντας που οι γύροι θα είναι περιορισμένοι είναι οι μεγάλες ευθείες που αναμένεται να εξαντλούν τις μπαταριές των Ego.

Οι μοτοσυκλέτες θα διαθέτουν διακόπτη που θα τις απενεργοποιεί σε περίπτωση πτώσης.

 

motoe 4

Η Dorna πέραν του ότι θέλει να είναι η πρώτη που διοργανώνει ένα τέτοιο πρωτάθλημα έχει και περαιτέρω βλέψεις. Θέλει με την κίνηση της αυτή να «φέρει» νέους «πράσινους» χορηγούς (ιδιαίτερα τις εταιρίες μπαταριών που μόνο μικρές δεν είναι) στους αγώνες και τελείως διαφορετικούς απόν τους υπάρχοντες.
Βέβαια επιπρόσθετα η νέα προσπάθεια θα φέρει νέες τεχνολογίες στα paddock των MotoGP και γιατί όχι και στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Παρακολουθήστε το επίσημο βίντεο με τον Loris Capirossi να δοκιμάζει τις Ego στην πίστα 

 

Κατακτώντας τη νίκη στο Β΄σκέλος ο αναβάτης της Husqvarna Motul Michelin Acerbis Team ανεβαίνει στο βάθρο της MX2
Μετά την ακύρωση του πρώτου αγώνα που ήταν προγραμματισμένος να γίνει στη Jerez, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν το ίδιο και για τον δεύτερο αγώνα στο Le Mans
Δίνοντας τον καλυτερό εαυτό τους, όλοι οι αναβάτες της ομάδας τερματίζουν εντός εξάδας στιν Β' γύρο του Πρωταθλήματος Motocross
Oι περσινοί νικητές του Isle of Man, Michael Dunlop, Peter Hickman και Dean Harrison επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους στον αγώνα του 2019