Νο1 κατασκευαστής μοτοσυκλετών η Ινδία!

Ζαλίζουν οι αριθμοί!


Γράφει ο Κώστας Ταρναβάς  //  21.08.2017

Η Ινδία ξεπέρασε πρόσφατα την Κίνα και έγινε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια χώρα μοτοσυκλετών στον κόσμο. Η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση μοτοσυκλετών στην εγχώρια αγορά με την ταυτόχρονη συνεργασία με πολλούς ευρωπαίους κατασκευαστές (ΒΜW, KTM, Triumph) έχουν δώσει στην χώρα ηγετική θέση στην παραγωγή μοτοσυκλετών

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα New Atlas οι πωλήσεις στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2016 αντικατοπτρίζοντας την ανοδική πορεία της χώρας. Η εύρωστη οικονομία συνοδεύεται από ένα μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης των δρόμων γεγονός που έχει αποφέρει αύξηση των πωλήσεων σε μοτοσυκλέτες από 250κ.εκ. και άνω. Η Royal Enfield, η ινδική εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από 62 χρόνια πούλησε πάνω από 700.000 μοτοσυκλέτες κατά την διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με τις πωλήσεις των BMW, Ducati, Harley-Davidson, ΚΤΜ και Triumph σε παγκόσμιο επίπεδο!

IndiaNo1 moto manuf 1
Ενδεικτικό της τεράστιας αγοράς της Ινδίας είναι πως στις Η.Π.Α. το 2016 πουλήθηκαν 500.000 μοτοσυκλέτες ενώ στην Ινδία 17,5 εκατομμύρια! Η πιο δημοφιλείς κατηγορία είναι αυτή των μοτοσυκλετών με κυβισμό 100-125 κ.εκ., ενώ οι πωλήσεις ανά μήνα των μοντέλων της Royal Enfield με κυβισμό από 350 έως 500 κ.εκ. αγγίζουν τις 60.000 την στιγμή που η εταιρεία έχει φετινό στόχο τις 900.000 μοτοσυκλέτες!

IndiaNo1 moto manuf 4
Και αν η Royal Enfield είναι το Νο1, η Bajaj Motors ακολουθεί βρισκόμενη στον Νο2. Η συνεργασία και εξαγορά μεγάλου ποσοστού της ΚΤΜ επέτρεψε στην αυστριακή εταιρεία να τριπλασιάσει την παραγωγή της και να γίνει ο μεγαλύτερος ευρωπαίος κατασκευαστής ξεπερνώντας την BMW. Η Bajaj παράγει 100.000 ΚΤΜ ετησίως ενώ την επόμενη χρονιά στο ινδικό εργοστάσιο θα κατασκευάζονται και τα μοντέλα Vitpilen και Svartpilen της «αδελφής» Husqvarna. H Bajaj ταυτόχρονα είναι ο επίσημος διανομές της Kawasaki στην Ινδία και πρόσφατα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας και με την Triumph.

IndiaNo1 moto manuf 2

Ο τρίτος μεγαλύτερος Ινδός κατασκευαστής, η TVS, συνεργάστηκε πριν τέσσερα χρόνια με την BMW για την κατασκευή μικρών και μεσαίων μοτοσυκλέτων. Το G 310R είναι το πρώτο μοντέλο αυτής της συνεργασίας το οποίο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Tamil Nadu. Οι Γερμανοί επεκτείνουν το δίκτυο τους σε όλη την Ινδία ενώ σύντομα αναμένεται να παρουσιαστούν νέα μοντέλα αποτέλεσμα της συνεργασία των δύο εταιρειών.

IndiaNo1 moto manuf 3
Η Mahindra, o μεγαλύτερος κατασκευαστής τρακτέρ στον κόσμο, έχει επεκταθεί ήδη στην αγορά μοτοσυκλέτας. Προτίμησε να «κολυμπήσει» στα βαθιά συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία Moto3, ενώ πριν δύο χρόνια απέκτησε μεγάλο ποσοστό της Peugeot Motorcycles.

IndiaNo1 moto manuf 5

Έχει επίσης εξαγοράσει έναν από τους γνωστότερους σχεδιαστικούς οίκους αυτοκινήτων παγκοσμίως. Το 2015 πέρασε στα χέρια της αντί 185 εκατ. δολαρίων ο οίκος Pininfarina. Πέρυσι απέκτησε με μόλις 4 εκατ. δολάρια τα δικαιώματα της θρυλικής βρετανικής μάρκας BSA, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και την τσέχικη Jawa και έχει σκοπό να επανακυκλοφορήσει την Yezdi Jawa ένα μοντέλο εξαιρετικά δημοφιλές στην Ινδία στα 60’s και 70’s.

Μετά την επίτευξη νέου ρεκόρ το 2017 επιδόσεις στην ανάβαση του Pikes Peak με το KTM 1290 Super Duke R, ο Chris Fillmore και η KTM RAcing επιστρέφουν για το 96ο του θρυλικού Pikes Peak International Hill Climb, αυτή τη φορά με το τελευταίο μοντέλο των αυστριακών, το KTM 790 DUKE
Scooter, «παπιά» και on off αποτελούν τις πρώτες επιλογές όσων αποκτούν ένα καινούργιο δίκυκλο
Από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου στην Πράγα χιλιάδες αναβάτες από όλον τον κόσμο θα συνευρεθούν για να γιορτάσουν την επέτειο της αμερικανικής μάρκας
Tα Yamaha Yard Built projects είναι μοναδικά και αυτό το επιβεβαιώνει το Alter που βασίζεται σε ένα XSR900