Δελτία Τύπου

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης παίρνει θέση για τις εξετάσεις σε οδηγούς άνω των 74 ετών

Εξετάσεις πορείας για τους 74άρηδες που ανανεώνουν το δίπλωμα οδήγησης τους!


21.09.2018

ΝΑΙ στην επικαιροποίηση και την αξιολόγηση οδηγητικής επάρκειας! ΟΧΙ σε εξετάσεις με τις προδιαγραφές της υ.α.50984/7947/2013, οι οποίες δεν μπορούν να συνεισφέρουν τίποτα στην επάρκεια ενός ηλικιωμένου οδηγού!

Με ανάμεικτα συναισθήματα πληροφορηθήκαμε την διαδικασία ανανέωσης διπλώματος οδήγησης για τους άνω των 74 χρονών οδηγούς.

Θεωρούμε ότι η διαδικασία που επιλέχτηκε είναι πρόχειρη, είναι ήδη απαξιωμένη από την κοινωνία και βρίσκεται σε διαδικασία απόσυρσης, ενώ δεν μπορεί να δώσει πειστικά αποτελέσματα.

Ξεκινώντας από μια αυθαίρετη παραδοχή ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι πιο επικίνδυνοι, σε αντίθεση με τα στατιστικά δεδομένα και τις έρευνες, υποβάλλονται σε εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς αρχικής χορήγησης!

Νομίζουμε ότι η ελευθερία κίνησης και η κινητικότητα ως σημείο αναφοράς, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανθρώπινη ευεξία, διαμορφώνουν το προσδόκιμο ζωής και ως εκ τούτου πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με εντελώς διαφορετική οπτική, εφόσον αναλύσουμε τις πραγματικές ανάγκες των ηλικιωμένων οδηγών.

Θεωρούμε ότι η Διεπιστημονική θεώρηση του θέματος και η διαμόρφωση σύγχρονων πρωτοκόλλων εκτίμησης της ικανότητας οδήγησης των ηλικιωμένων, καθώς και των ατόμων με ειδικές παθήσεις, σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης θα μπορέσει να δώσει απάντηση στο παραπάνω ζήτημα!

Πιστεύουμε ότι η πρόταση του συλλόγου μας, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία θεσμοθέτησης του Διπλώματος Κινητικότητας και η δια βίου κατάρτιση για κάθε ομάδα τακτικών οδηγών, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μια ολιστική λύση στην πιστοποίηση της επάρκειας ενός οδηγού καθόλη την διάρκεια της συμμετοχής του στην ΚτΚ.

Επικουρικά θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί η διαμορφωμένη κατάσταση, με επαναληπτικά μαθήματα από ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. τα οποία θα εξελιχθούν σε Κέντρα Εκπαίδευσης Κινητικότητας, που θα περιλαμβάνουν:

  • Επικαιροποίηση κανόνων κυκλοφορίας και
  • Αξιολόγηση αντιληπτικοκινητικών δεξιοτήτων.

Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, θα χορηγείται πιστοποιητικό επιτυχίας και μαζί με τις ιατρικές εξετάσεις θα ανανεώνεται το δίπλωμά τους.

Επίσης, θεωρούμε ότι στις εποχές ένδειας και οικονομικής κρίσης που ζούμε, η δια βίου μάθηση και οι επιμέρους αξιολογήσεις των χρηστών του δρόμου, ΔΕΝ πρέπει να αποτελούν μια ακόμα οικονομική επιβάρυνση για τους ηλικιωμένους, αλλά να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Εκπαίδευσης Κινητικότητας.

Τέλος, θεωρούμε επιβεβλημένη την μη εφαρμογή της συμπλήρωση και τροποποίηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 50984/7947/22-11-2013 (Β΄3056) υπουργικής απόφασης και καλούμε τον υπουργό να ξεκινήσει μια διαβούλευση, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που αφενός θα διασφαλίζει με τον πιο σύγχρονο τρόπο την ικανότητα οδήγησης για τους ηλικιωμένους και αφετέρου, δεν θα φέρνει την κοινωνία αντιμέτωπη με τετελεσμένα και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Κατασκευασμένο στο εργοστάσιο της Peugeot στο Mandeure της Γαλλίας, το Pulsion 125 προσφέρει ένα πολυτελές πακέτο εξοπλισμού και καινοτόμων τεχνολογιών
Έχοντας συγκεντρώσει Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην κατηγορία SSP και την προτίμηση πολλών αναβατών στην πίστα, η κορυφαία Supersport μεσαίου κυβισμού της Kawasaki επιστρέφει, με στόχο την απόλαυση τόσο στα track days όσο και στο δρόμο
H Peugeot Motocycles ενισχύει την επένδυσή της στον τομέα, παρουσιάζοντας την 3η της γενιά ηλεκτρικών scooter και δίνοντας την υπόσχεση για ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο κάθε χρόνο
Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, μην χάσετε την πιο αναμενόμενη εκδήλωση της Ducati για φέτος του την Ducati World Première