Αφιερώματα

Lit Motors C-1: Μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο; (Video)

Aυτά που καθόρισαν τη σημερινή μορφή του C-1 ήταν δύο ατυχήματα που είχε ο ιδρυτής της εταιρείας


Γράφει ο Γιάννης Γεωργιδάκης  //  24.11.2017
Πριν από κάποια χρόνια και ενώ έκανα τις "κλασικές βόλτες" στο YouTube είχα σκοντάψει σε ένα βίντεο με ένα μοντέλο ενός δίτροχου το οποίο το κλωτσούσαν και πάλι δεν έπεφτε.
Όπως είναι απόλυτα λογικό το συγκεκριμένο βιντεάκι το ξέχασα, η ζωή μου προχώρησε, έφαγα και διάφορες τούμπες με μοτοσυκλέτα όπως όλος ο κόσμος. Μέχρι που ο Gas μού έστειλε σε link την ιστοσελίδα της Lit Motors ρωτώντας με αν θα ήθελα να γράψω σχετικά.
 
Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι εκείνο το δίτροχο πείραμα ήταν ουσιαστικά ένα μοντέλο σε κλίμακα 1 προς 4 το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει οι άνθρωποι της Lit Motors ως proof of concept προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν με το όχημά τους.
 
Lit Motors C1 05
 
Aς το πάμε όμως από την αρχή, και η αρχή ακούει στο όνομα Danny Kim
O Danny γεννήθηκε το 1979 στο Portland του Oregon και όχι ότι ήταν ιδιοφυία, αλλά μέχρι το Λύκειο έφτιαχνε μόνος του μουσικά όργανα και ... Mountain Bikes (Kim μας κάνεις ρεζίλι, εμείς στο Λύκειο το καλύτερο που είχαμε εφεύρει ήταν αυτοσχέδιος συναγερμός για όταν μπαίνει καθηγητής στις τουαλέτες που καπνίζαμε). Ο Danny προχώρησε, σπούδασε φυσική και βιολογία, αλλά δεν πολυγούσταρε και το γύρισε σε μηχανικός στη Land Rover, κερδίζοντας γρήγορα την πιστοποίηση ASE (Αutomotive Service Excellence) για τις ανακατασκευές του σε αυτόματα κιβώτια. Εκείνο το χρονικό διάστημα αποφάσισε να κάνει τον γύρο του κόσμου.
 
Όλως παραδόξως αυτά που καθόρισαν τη σημερινή μορφή του C-1 ήταν δύο ατυχήματα που είχε ο ίδιος. Το πρώτο ατύχημα ήταν το 2004 όταν κόντεψε να τον πλακώσει ένα αμάξωμα 220 κιλών που προοριζόταν για φορτηγάκι ενώ έκανε κολλήσεις. Ο κίνδυνος που συνοδεύει όλο αυτό το βάρος τον έκανε να σκεφτεί να κόψει το αυτοκίνητο στη μέση και να ισορροπήσει το δίτροχο, φτιάχνοντας αυτό που θεωρούσε πως ήταν το ιδανικό όχημα για χρήση στην πόλη.
Κατόπιν αυτού γράφτηκε στη σχολή σχεδίου του Rhode Ιsland από την οποία αποφοίτησε με πτυχίο στο βιομηχανικό σχέδιο και τη μετακίνηση μέσω ανανεώσιμων πηγών.
 
Lit Motors C1 04
 
Το 2010 ίδρυσε τη Lit Μotors και έκτοτε ακολούθησαν τέσσερα πρωτότυπα μέχρι που το 2015 ο Danny κόντεψε για δεύτερη φορά να περάσει στην αιωνιότητα, όταν οδηγώντας την Ducati του στη Laguna Seca προσέκρουσε βγαίνοντας από την πίστα σε εσφαλμένα τοποθετημένους αμμόσακους. Ο απολογισμός ήταν πολλαπλά σοβαρά κατάγματα, συμπεριλαμβανομένης αντικατάστασης του μηρού του με μόσχευμα, με αποτέλεσμα να μείνει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα για 6 μήνες.
Lit Motors C1 06
 
Μετά την ανάρρωσή του ο Danny είχε παθιαστεί με τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου δικύκλου.
Στην τελευταία του ενσάρκωση το C-1 είναι ένα ηλεκτρικό δίκυκλο... αυτοκίνητο με τελική 160 χιλιόμετρα την ώρα και μένει «όρθιο» λόγω μιας σειράς γυροσκοπικών μηχανισμών και αισθητήρων. Ο λόγος που το αποκαλούμε αυτοκίνητο είναι επειδή μέσω του συστήματος «steer by wire» που έχει ενσωματωθεί οδηγείται με κλασσικό τιμόνι αυτοκινήτου, ενώ διαθέτει και όπισθεν.  Στην ουσία ο οδηγός οδηγεί αυτοκίνητο και η τεχνολογία μετατρέπει την οδήγηση σε... μοτοσυκλέτας, καθώς ένα δίκυκλο πρέπει να πλαγιάσει για να στρίψει.
 
Lit Motors C1 03
 
Το C-1 θα έχει αυτονομία 320 χιλιομέτρων και αναμενόμενο κόστος απόκτησης 20.000 euro, τα οποία η Lit Μotors ισχυρίζεται ότι ο κάτοχος θα αποσβέσει γρήγορα χάρη στον ηλεκτρικό κινητήρα αλλά και το χαμηλό κόστος συντήρησης, καθώς χρησιμοποιεί το 1/10 των ανταλλακτικών ενός αυτοκινήτου.
 
Ημερομηνία κυκλοφορίας δεν έχει ανακοινωθεί καθώς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να το δούμε στον δρόμο (μαύρο με μπλε γραμμές LED, έτσι για να θυμίζει TRON)
 
Andreu Lacondeguy εναντίον Dani Sordo; Δεν ακούγεται πραγματική κόντρα, αλλά αν δεις το video θα μείνεις έκπληκτος από το πόσο κοντά είναι αυτοί οι δύο καθώς κατεβαίνουν ένα βουνό στην Πορτογαλία
Giacomo Agostini, Freddie Spencer, Marco Lucchinelli. Οι κάτοχοι 19 Παγκόσμιων τίτλων στα Grand Prix μοτοσυκλετών βρέθηκαν στην χώρα μας σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά εκδήλωση
Βλέπεις διαφημίσεις στο Facebook, με κράνη και εξοπλισμό αναβάτη σε εξευτελιστικές τιμές; Πριν προβείς σε άμεση παραγγελία, ψάξε λίγο καλύτερα, γιατί μπορεί να κρύβεται μία τεράστια απάτη πίσω από όλο αυτό
Το φετινό Distinguished Gentlemans Ride λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε και την Αττική θα  πραγματοποιηθεί σήμερα 1 Οκτωβρίου. H μοτοπορεία θα ξεκινήσει στις 18:00 από τον πεζόδρομο της Ερμού, θα διασχίσει το κέντρο της Αθήνα και θα καταλήξει στο χώρο του αμαξοστασίου του ΟΣΥ στο Γκάζι όπου διαξάγονται οι "Ημέρες Μοτοσυκλέτας"