Αφιερώματα

Προσοχή στα ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα του facebook!

Οι απατεώνες καραδοκούν


12.10.2018

Βλέπεις διαφημίσεις στο Facebook, με κράνη και εξοπλισμό αναβάτη σε εξευτελιστικές τιμές; Πριν προβείς σε άμεση παραγγελία, ψάξε λίγο καλύτερα, γιατί μπορεί να κρύβεται μία τεράστια απάτη πίσω από όλο αυτό

Όσο η οικονομική κατάσταση του καθενός μας δυσχεραίνει, τόσο πιο δολοπλόκοι γίνονται οι απατεώνες. Οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν γίνει αρκετά εύκολες και πολλές φορές είναι και πιο οικονομικά συμφέρουσες.

scam alert

Σε όλους αρέσουν οι προσφορές και οι αισθητά μειωμένες τιμές. Γι αυτό οι γνωστοί άγνωστοι απατεώνες, βρήκαν την λύση των οικονομικών τους προβλημάτων, εις βάρος των δικών μας κόπων και προσπαθειών. Είναι μία μάστιγα που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Φυσικά σε όλο αυτό βοηθάει και το Facebook. Καθώς ο καθένας δημιουργεί δωρεάν ένα προφίλ, ή μία σελίδα και διαθέτει υποτιθέμενα προϊόντα προς πώληση, χωρίς να υπάρχει καμία τεκμηρίωση γνησιότητας. Μάλιστα ακόμα χειρότερο είναι όταν οι υποψήφιοι αγοραστές, πληρώνουν για κάποιο προϊόν και όταν φτάνει η ώρα της παραλαβής, το δέμα τους περιέχει κάτι εντελώς διαφορετικό.

AGV Pista GP 222

Δε σας κρύβω μάλιστα, πως προ ημερών, παραλίγο να πέσω θύμα μίας τέτοιας απάτης. Ήταν μία διαφήμιση στο Facebook, η οποία πωλούσε κράνη μοτοσυκλετών σε τιμές -85%. Πιο συγκεκριμένα, η διαφήμιση αφορούσε το κορυφαίο αγωνιστικό κράνος της HJC, RPHA 11. Η τιμή που διατίθεται στα περισσότερα φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, είναι γύρω στα 400 ευρώ. Οι εν λόγω απατεώνες το πωλούσαν μόλις στα 60 ευρώ, συν 15 ευρώ έξοδα αποστολής. Αρκετά δελεαστικό, δε νομίζετε; Για καλή μου τύχη, πονηρεύτηκα γρήγορα και είπα ότι είναι απίθανο να είναι τόσο χαμηλή η τιμή του. Ούτε το κόστος παραγωγής δεν φαντάζομαι ότι κυμαίνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα τιμής. Κι έτσι, έψαξα λίγο περισσότερο για το ποιόν του μαγαζιού. Διάβασα αρκετά σχόλια που έλεγαν, ότι το τελικό πακέτο που έφτανε στα χέρια των αγοραστών, ήταν ένα πλαστικό κράνος ποδηλάτου. Ίσως ακούγεται αστείο σε κάποιους, αλλά φανταστείτε να ήσασταν εσείς στη θέση αυτών των φουκαράδων.

AGV Pista GP 2

Στη δική σας περίπτωση, μπορεί η προσφορά που βλέπετε σε μία διαφήμιση, να βρίσκεται σε πιο λογικά πλαίσια τιμής. Κι έτσι, να μην είναι προφανές ότι κρύβεται μία μεγάλη απάτη πίσω απ' όλο αυτό.. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγοραστική ενέργεια, κάντε μία έρευνα αγοράς. Δείτε σε τι τιμές κυμαίνεται το προϊόν που σας ενδιαφέρει. Ελέγξτε εκτεταμένα τις λεπτομέρειες του διαδικτυακού καταστήματος. Δείτε αν το κατάστημα διαθέτει προς πώληση αποκλειστικά και μόνο επώνυμα αξεσουάρ μοτοσυκλετών, ή μοτοσυκλετιστικό εξοπλισμό. Αν διαπιστώσετε ότι παράλληλα πουλά, είδη σπιτιού, ή είδη τεχνολογίας, ή γενικότερα κάτι εντελώς άσχετο με τη μοτοσυκλέτα, πιθανόν να κρύβεται κάτι κακόβουλο πίσω απ' όλο αυτό. Αναζητήστε τη χώρα που εδρεύει το κατάστημα και την επωνυμία του. Αν κάποιο από τα παραπάνω παραπέμπει σε χώρες τις ανατολής, πιθανόν να μην είναι αρκετά ελπιδοφόρα τα πράγματα. Και φυσικά να ελέγχετε πάντα τα σχόλια. Ίσως διαπιστώσετε μεγάλα παραπτώματα στις συναλλαγές άλλων αγοραστών, κι έτσι γλυτώσετε απ' την απάτη και την επερχόμενη στεναχώρια.

Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσω τους online απατεώνες;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εντοπίσετε μια πιθανή απάτη είναι να την αναφέρετε στο Facebook.

Κάντε κλικ στις τρεις τελείες στην επάνω δεξιά γωνία της ανάρτησης και έχετε την επιλογή να αναφέρετε την ανάρτηση ως κακόβουλη. Κάντε κλικ στο κουμπί και η ανάρτηση διαγράφεται από το newsfeed σας και το Facebook πρέπει να το ερευνήσει.

Η ομάδα του 2WO.gr, ελπίζει να σας βοήθησε και σας εύχεται καλές και ασφαλής αγορές.

Andreu Lacondeguy εναντίον Dani Sordo; Δεν ακούγεται πραγματική κόντρα, αλλά αν δεις το video θα μείνεις έκπληκτος από το πόσο κοντά είναι αυτοί οι δύο καθώς κατεβαίνουν ένα βουνό στην Πορτογαλία
Giacomo Agostini, Freddie Spencer, Marco Lucchinelli. Οι κάτοχοι 19 Παγκόσμιων τίτλων στα Grand Prix μοτοσυκλετών βρέθηκαν στην χώρα μας σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά εκδήλωση
Βλέπεις διαφημίσεις στο Facebook, με κράνη και εξοπλισμό αναβάτη σε εξευτελιστικές τιμές; Πριν προβείς σε άμεση παραγγελία, ψάξε λίγο καλύτερα, γιατί μπορεί να κρύβεται μία τεράστια απάτη πίσω από όλο αυτό
Το φετινό Distinguished Gentlemans Ride λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε και την Αττική θα  πραγματοποιηθεί σήμερα 1 Οκτωβρίου. H μοτοπορεία θα ξεκινήσει στις 18:00 από τον πεζόδρομο της Ερμού, θα διασχίσει το κέντρο της Αθήνα και θα καταλήξει στο χώρο του αμαξοστασίου του ΟΣΥ στο Γκάζι όπου διαξάγονται οι "Ημέρες Μοτοσυκλέτας"